středa 14. ledna 2015

Téma: Marvel platí za spořivé studio. Je dobře, že nechce hercům dávat astronomické sumy?

Nedávno jsme se dozvěděli, že ve třetím dílu Avengers se objeví výrazně obměněný tým. A není to jen proto, že Marvel chce, aby nebyli členové grupy okoukaní. Má to i mnohem přízemnější důvod. Nováčkům nemusí platit tolik. Ostatně už v případě druhého dílu to vypadalo, že by Marvel mohl přeobsazovat, protože si herci dovolili žádat trochu více peněz. Dělá Marvel dobře nebo zbytečně "škudlí"?

Největší herecké hvězdy dostávají částky, které jsou prostě přehnané. Ano, často jejich rolím předchází intenzivní příprava. Někdy fyzická, někdy jazyková atd. atd.. Natáčení pak může probíhat od rána do noci, sedm dní v týdnu, v ne zrovna přívětivých podmínkách. Nikdo netvrdí, že herecká práce je lehká, ale i s přihlédnutím ke všemu, čím si některé hvězdy musejí projít, je plat 20, 30 nebo třeba 60 milionů dolarů více než adekvátní.

Marvel je jedním z těch studií, které se rozhodlo požadavky herců krotit a snažit se je ukecat, aby se natáčení zúčastnili i za výrazně nižší mzdu, než jsou zvyklí. Například Chris Hemsworth dostal za prvního Thora docela skromných 500 tisíc dolarů.

To je vcelku pochopitelné, v dané době nebyl ještě tak velká hvězda, aby jeho agent mohl žádat miliony. Ovšem Chris Evans byl za  Captain America: První Avenger (2011) honorován dokonce jen 300 tisíci, což je docela smutné (už jen proto, jak musel dřít v posilovně a v roce 2011 už měl na kontě několik působivých rolí).

Dost zajímavá situace nastala v případě Avengers. Kromě Jeremy Rennera a Marka Ruffala stačili
všichni ostatní představitelé hlavních rolí sehrát v universu Marvel výraznou roli. Ale ani tak jim společnost nenabídla zrovna oslnivou částku.

Nejlépe dopadl Robert Downey Jr., který dostal velmi působivých 50 milionů dolarů. Jenže ostatní měli pech. Ti šťastnější (Samuel L. Jackson nebo Scarlett Johansson) dostali několik milionů (konkrétně číslo nepadlo, mluví se o částce 2 - 4 miliony dolarů), ale našli se i tací, kterým na účtu přistála částka 200 tisíc dolarů (který "chudák" to byl, nechce Marvel prozradit).

Dobrá, Iron Man je nejúspěšnější sólovou sérii od Marvelu, ale ani filmy ostatních superhrdinů nevydělávají rozhodně málo. A tak se prostě zdá nefér, že Robík dostane 50 melounků a ostatní klidně 20x méně (v tom lepším případě).

Nový přístup k filmovému byznysu?

Marvel snahu platit hercům, co nejnižší částky nazývá "přetvořením filmového byznysu". Jenže, očividně ho chce přetvářet jen u někoho. Ano, Robert je zřejmě největší hvězdou z obsazení, ale onen rozdíl v platech je až příliš propastný. Jednoduše řečeno to není fér.

Není tak divu, že v případě Avengers: Age of Ultron herci žádali navýšení platů. Však první díl vydělal více než 1,5 miliardy dolarů, takže nějaký ten dolar navíc by asi nebyl od věci. Jenže Marvel se nechtěl plácnout přes kapsu a nabídl prý většině hercům nárůst o 500 tisíc dolarů. To by se mohlo zdát jako dost, když někteří dostali za jedničku jen 200 tisíc. Ale pořád se u některých pohybujeme pod milionem dolarů.

To se samozřejmě členům obsazení nelíbilo a žádali více. Dokonce se za ně postavil i Robert Downey Jr., který si rozhodně na plat nemůže stěžovat (opět se počítá s částkou kolem 50 melounů). Ale chtěl ukázat solidaritu s kolegy, takže je podpořil.

Marvel ale také nechtěl ustoupit a došlo i na vyhrožování přeobsazením. S tím Marvel nemá problémy, viz první Iron Man a role Rhodeyho. Nakonec se po dlouhém vyjednávání podařilo dohodnout a mluví se o tom, že by si herci měli přijít na 5 milionů dolarů.

Víc už jim nedáme, raději je vyměníme

U trojky ale chtěl Marvel  zřejmě podobnému handrkování předejít a tak přistoupil k drastickému kroku. Bylo oznámeno, že po konci Avengers: Age of Ultron bude složení týmu výrazně obměněno. Vypadá to, že zbude zřejmě Iron Man, počítat se dá i se Scarlet Witch a Quicksilverem, možná i Visionem (všichni tři budou mít výraznou roli v Avengers: Age of Ultron), ale jinak nás čekají velké změny.

Odhadujeme, že k týmu přibudou Ant-Man a Wasp (v době premiéry bude mít už Ant-Man za sebou svou sólovku, ve které se možná objeví i Wasp, respektive Hope Van Dyke, která v komiksu představuje záporačku Red Queen, ale máme dojem, že ve filmové podobě ztvární Wasp) a možná také Doctor Strange (2016), jehož sólovka se také připravuje.

Marvel se bude moci ohánět tím, že chce rozšířit universum, více ho propojit, dát prostor dalším postavám, takže vlastně myslí na diváka. A současně ušetří. Nepochybujeme o tom, že druzí Avengers vydělají hromadu peněz a herci by tak jistě žádali navýšení platů za trojku. Takhle se vyšopnou (s tím, že by se měli znovu shledat v jiném projektu za pár let) a nahradí je herci, kterým Marvel šoupne milion či dva a oni budou spokojení.

Nebudeme lhát, nám se podobný přístup úplně nezamlouvá. Nemáme nic proti tomu, aby čas od času došlo k menším změnám v týmu, ale tohle je na náš vkus moc drastické. Určitě rádi uvidíme nové tváře (Ms. Marvel by se nám moc líbila), ale najednou vyhnat většinu z grupy, to není podle nás to pravé ořechové. Nebo myslíte, že to bude ku prospěchu věci? Nám budou Thor, Black Widow nebo Captain America chybět.

12 komentářů:

  1. "Nikdo netvrdí, že herecká práce je lehká, ale i s přihlédnutím ke všemu, čím si některé hvězdy musejí projít, je plat 20, 30 nebo třeba 60 milionů dolarů více než adekvátní."

    Dovolim si oponovat. Filmy, kde si herci musia prejst niecim viac a doslova sa pre rolu obetuju nie su vacsinou klasicke blockbusterove zarezy a tym padom za nich dostavaju menej menej penazi. Za ucast v blockbusteroch naopak dostavaju az prehnane vysoke ciastky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady ale oponování není nutné :D. Já souhlasím s tím, že mnoho herců musí dřít více, než jejich kolegové z blockbusterů a za méně peněz a kromě toho "více než adekvátní" jinými slovy znamená přehnané, takže i na přepálených platech pro herce z velkých projektů se shodneme :D.

      Vymazat
  2. Ja si myslim, ze spravodlive by bolo aby herci dostavali percenta z cisteho zisku a inak minimalnu mzdu. Preco by mali za Avengerov ktory utrzil 1,5miliardy dostat tak malo, ked aj herci, tomu napomohli. Na druhu stranu, pri prepadakoch nedostanu nic. Bolo by to spravodlive.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Také jsem nad tím přemýšlel. Nebylo by to od věci, dát jim určitou "normální" fixní částku a procenta ze zisku. Alespoň by hodně přemýšleli nad výběrem rolí :D.

      Vymazat
    2. Víte, to mě vždycky zaráží třeba u odborů. Odbory žádají aby zaměstnanci měli podíl ze zisku.. Nojo, ale podnikatel nese veškerý rizika, takže budou zaměstnanci (v tomhle případě herci), doplácet případnou ztrátu..? :)

      Vymazat
    3. Však jim také nemusejí nabízet např. 20 % ze zisku, ale podstatně méně. Nenesou rizika, tak také nebudou mít až tak velký potenciální zisk. Například Jim Carrey se v případě jednoho filmu rozhodl, že nechce žádný plat, ale pouze procenta z případného zisku. Mohl tak klidně skončit na nule, i když svou práci odvedl. Risknul to, ale měl štěstí, film zabodoval.

      Vymazat
  3. Zrovna s Robertem bych tolik nepočítal, sice ho Marvel zaplatí ale on sám už několikrát prohlásil že v tom kvůli věku a náročnosti natáčení pokračovat nechce. Taky řekl, že nechce být znám jen kvůli týhle roli. Osobně si myslim že dělá hloupost a nebo kecá, protože za ty prachy občas něco hraje a když je Iron Man jen se ksichtí a to pak dodají do Iron Manovo helmy. Zbytek je CGI.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tuším, že někdy po premiéře Avengers Downey prohlásil, že ještě teda uzavře trilogii Iron Mana a skončí, pak mu nabídly 50 mega za Avengers 2 a mimo jiné rovnou podepsal i Avengers 3 a zase řekl, že pak skončí. Mezitím se z Avengers 3 staly dva filmy a zase potom už skončí a teď mu nabídly prý 40 mega, tak se objeví i v Captain America 3 (kde měl mít jenom malou roli, za pár chechtáků, ale asi si řekl, že když už souhlasil, tak je aspoň pořádně podojí a ukradne si pro sebe půl filmu). Dokud bude Iron Man vydělávat miliardy a dokud bude Marvel dávat Robertovi 50 mega za film, bude hrát pořád dál, i kdyby to museli přejmenovat na Iron Wheelchair Man

      Vymazat
  4. Hezký článek, ale pár věcí tam chybí. Žádné obměnění nedojde. Pokud vím, tak třetí Avengers jsou rozděleni a dle smluv, které herci mají je zcela jasné, že se nemohou objevit v obou částech a proto třetí Fáze bude o nových hrdinech, kteří už kvůli Thanosovi a jeho rukavici musí do universa. Jinak samotní herci se svým rolím do budoucna nebrání. Hemsworth sám uvedl, že postavu hraje rád a nemá problém znovu být Thorem a pokud to bude prokládat jinými projekty tak není co řešit. Jackson a Johansson mají myslím, ještě dost filmů před sebou a je jen na studiu kam je dá, to samé Ruffalo a Renner. Navíc Renner sám stojí, aby jeho postava byla více viděna. Takže obměna fakt nehrozí, akorát tým bude vždy jiný a někdo bude chybět. Samotnou kapitolou je pak Evans, který uvádí, že se chce po smlouvě u studia věnovat režii. I tak Kapitán Amerika nezmizí, nerad bych spoileroval, ale je tu možnost, která se kor po dvojce Kapa nabízí a Marvel ji zcela určitě využije.

    Článek fakt super, ale příště asi to doplnit jak to bude nebo může být ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tady je to trošku složitější. Už před měsíci se začalo mluvit o tom, že Marvel chystá obměnit tým a to hlavně proto, aby nemusel zaběhlým tvářím připlácet. Je pak otázkou, nakolik to mělo vliv na rozdělení dalších Avengers na dvě části a zaměření se na Infinity Gems (logicky by to volalo po zapojení Strážců Galaxie, ale jak už je známo, ti se s Avengers, vyjma Draxe, jen tak nepotkají). A jinak, většina z herců by se samozřejmě do svých rolí ráda vrátila, nikdo netvrdí, že ne, ale tady jde spíše o to, že Marvel není příliš ochoten zvyšovat honoráře (a už několikrát to vypadalo, že se s některými herci nedohodne, přestože ti měli o návrat zájem a tak hrozilo přeobsazování nebo "vyškrtávání" postav). Někteří představitelé mají kontrakty na určitý počet rolí a zřejmě už s předem dohodnutým platem (nebo jeho maximálním navýšením), ale jiní ne a tak mohou vyjednávat. A toho není Marvel zrovna fanouškem. A co se týče toho, že by některé postavy zmizely, tak to není pravděpodobné, ostatně v předchozích článcích na toto téma jsem upozornil na to, že by se původní Avengers měli sejít v jiném týmovém projektu za pár let (a někteří se samozřejmě dočkají dalších sólovek). Otázkou je to, jak výrazně finanční politika Marvelu poznamená složení skupiny v následujících Avengers. A kromě toho, to jak to bude, zatím stanovit nemůžu, protože to nikdo neví a jak to může být, to jsem naznačil, když uvádím, které postavy se mohly objevit :)).

      Vymazat
  5. Aspoň s původními herci dotočí to co mají, uzavřou jejich linky a postavy využijí případně nějakém dalekém pokračování.. Lepší než kdyby herce přepláceli, dojili kozu dokud je živá a čekali až fenomén komiksových filmů půjde dolů. Alespoň v tomhle mám pocit, to má marvel promyšlený, ale uvidíme :-)

    OdpovědětVymazat
  6. Chápu, že se jim nechce vyhodit 100 mega jen za platy. Ale zase mi příjde na palici, když teda od prvních solovek a Avangers představuju infinity gems + Thanose, a pak když to má všechno vyvrcholit. Tak do závěrěčné týmovky šoupnou jiný hrdiny... WTF?

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.