čtvrtek 18. prosince 2014

Interview: Americká kina stahují ocas mezi nohy, odmítají promítat komedii, která si utahuje z Kim Čong-una

Vyděsily je výhrůžky hackerů. !!!AKTUALIZOVÁNO!!!

To, že z komedie The Interview není Severní Korea zrovna nadšená, to není žádné tajemství. Její představitelé se nechali slyšet, že se jim projekt o atentátu na jejich vůdce rozhodně nelíbí a v listopadu dokonce došlo k hackerskému útoku na Sony a mluví se o tom, že za ním stojí právě Severní Korea.

Ovšem, skupina, která si říká Gurdians of Peace začala vyhrožovat i těm, kteří se rozhodnou film zhlédnout v kinech a odkazují na neblaze proslulé 11. září 2001. Hackeři konkrétně nezmiňují, co tím přesně myslí, ale pro americké obyvatele je to samozřejmě velmi citlivá věc a neberou podobná varování na lehkou váhu.

Většina velkých řetězců kin se tak rozhodla, že film nebudou promítat, aby předešla potencionálním problémům a nakonec i samotné Sony ustoupilo a rozhodlo se, že k naplánované premiéře, která se měla odehrát 25. prosince, nedojde a zřejmě bude Interview uvolněno skrze digitální distribuci (no to jsme zvědaví, jak se zaplatí rozpočet ve výši 40 milionů dolar). Vyjádření Sony zní takto:

"S ohledem na to, že většina velkých provozovatelů kin se rozhodla nepromítat The Interview, rozhodli jsme se neuskutečnit premiéru plánovanou na 25. prosince. Rozumíme a respektujeme rozhodnutí našich partnerů a samozřejmě bezvýhradně sdílíme jejich primární zájem o bezpečí jejich zaměstnanců a návštěvníků. Sony Pictures se stalo obětí bezprecedentního zločinného útoku, kdy bylo ukradeno naše intelektuální vlastnictví, soukromé emaily a citlivé a patentované materiály a to zřejmě ve snaze zabránit zveřejnění filmu, který se jim nelíbil. Jsme velice smutní kvůli této bezostyšné snaze o zabránění distribuce tohoto filmu a snaze poškodit naši společnost, zaměstnance a americkou veřejnost. Stojíme za našimi filmaři a jejich právem na svobodné vyjádření a jsme extrémně zklamáni z toho, jak to dopadlo."

Sony nemělo moc možností, když většina kin odmítla The Interview promítat. Muselo tak hledat jiné cesty, jak dostat film k divákům. Zřejmě tak komedie poputuje rovnou na DVD/BR disky a také bude dostupná skrze digitální distribuci.

Jen pro zajímavost, New Regency Pictures odpískalo film na motivy komiksu o zkušenostech člověka ze západu, který rok pracoval v Severní Koreji. Projekt se měl jmenovat Pyongyang a hlavní roli měl ztvárnit Steve Carell.

Hackeři tak dosáhli svého a mohl by z toho být nebezpečný precedens. Teď se může zdát, že pokud nějaký film nebude určité skupině lidí "vonět", tak stačí udělat bububu a je to vyřešeno.



AKTUALIZOVÁNO: Americké výzvědné služby prý potvrdily, že za hackerským útokem, během kterého byla ukradena citlivá data o zaměstnancích, skutečně stojí Severní Korea. Společnost se také rozhodla, že zřejmě film nevydá ani na DVD/BR discích a skrze digitální distribuci. V reakci na celou situaci se dallaské Alamo Drafthouse Cinema rozhodla zdarma promítat Team America: Světovej policajt (2004). I v tom dostává Severní Korea za uši.

Co na to vše říkáte vy?

4 komentářů:

  1. No kdyby to bylo takto, tak je to jeste OK. Nicmene sony ze rozhodla film nezverejnit vubec.... coz je podle me velka skoda. Tesil jsem se :/

    OdpovědětVymazat
  2. Nejlepší bude,až se ten film dostane na veřejnost a bude to blbost.

    OdpovědětVymazat
  3. Presne jak píše autor, to nebezpečí ze se takhle da zabránit vydani i jiných filmu protoze si par lidi bude myslet ze je tak jednoduché zabránit vydani filmu tak proc to nezkusit, neuveritelnej haluz tohleto...a i kdyby ten film byla blbost,to nic neznamena

    OdpovědětVymazat
  4. Sůůůper sranda.
    Sony America se rozhodla udělat si srandu z KLDR, a tak na oplátku si KLDR vystřelila vtipně ze samotné Sony, že ti se ani nezvládají za břicho popadat.
    Moc srandy a kanadské vtípky prostě škodí serióznímu bussinesu a plynulému toku dolarů.
    Ale je pravda, že jestli se tem film nebude šířit ani pirátsky, tak to trochu škoda je, i když prý jde o slabší průměr až k nepovedenému Princ a pruďas .

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.