neděle 28. září 2014

RECENZE: Muži proti ženám - Podařilo se Primě vyhnout neduhům panelových show?


To se dozvíte uvnitř článku.
Televize Prima už dlouhou dobu bojuje se sobotním vysílacím slotem v čase od 20:00. Občas jí sice zafungují některé velkofilmy, ale tyto úspěchy jsou spíše sporadické. A proto v tomto čase vyzkoušela i různé zábavné pořady. Zatímco Souboj národů nebo Polívka na víně se dají jednoznačně označit za propadáky, Máme rádi Česko sklidilo se svou druhou řadou nečekaný úspěch (na jaro se chystá třetí řada). Teď o přízeň diváků zabojuje nová show Muži proti ženám. Jak se povedl její první díl?

Budeme se hádat, to bude super!

Show Muži proti ženám stojí na jednoduchém principu. Moderátoři Dalibor Gondík a Tereza Kostková vedou své týmy mužů a žen do velkých soubojů. A tyto souboje své jádro nalézají v rozdílech mezi muži a ženami. Jenomže právě v této premise už je jeden drobný háček. Tvůrci pořadu chtějí z této rivality vytěžit, co se dá, a tak hned od začátku přešli oba moderátoři do "zábavné" a nascriptované slovní přestřelky a v tomto duchu se nesl i zbytek pořadu. Teď nemíním onen souboj mezi pohlavími, to je ostatně nosníkem celého pořadu. Na mysli mám neustálé nekoordinované překřikování přítomných celebrit. Moderátoři ani režisér nedokázali pozvané hosty ani v nejmenším ukočírovat, a tak nová zábavná show často připomínala chaos, ve kterém aby se prase vyznalo. Navíc to asi nikdo ze štábu nikomu neřekl, ale překřikování jedné celebrity druhou tím stylem, že ani jedné není rozumět půl slova a nechat to tak asi minutu vysílacího času, není nejlepší způsob, jak získat diváky.

Není soutěž jako soutěž

Dalším problémem je výběr některých soutěží. Například ono přehazování písmenek čtyřmístných slov nebylo vůbec vtipné. Netuším, jestli se v dnešní době ještě někdo zasměje čtyřem ženám navlečeným v kostýmech krychlí s písmenky, které pobíhají kolem dokola jako slepice běžící za hozeným zrním. Stejně tak pantomimické předvádění písniček nemá se souboje mužů a žen vůbec nic společného. Opět slouží pouze na efekt, do pořadu samotného se ale dramaturgicky nehodí a působí jako pěst na oko.

Na druhou stranu musím pochválit využití průzkumů, protože to do celé show vnáší prvek zajímavosti. Ze stejného důvodu byla zajímavá i soutěžní show 5 proti 5, ze které si tvůrci spoustu věcí "ukradli". Samotný finální souboj byl jasně převzatý z již zmíněné soutěže, akorát byl okořeněn vyřazováním.

A když už jsem zmínil jednu podobnost, musím zmínit i tu druhou. Hádáte správně, je to podobnost se show Máme rádi Česko. Nejspíš je to točené i ve stejném ateliéru. Přesto je Máme rádi Česko v porovnání s Mužů proti ženám podstatně vtipnější. Především se může spolehnout na pevnější moderátorské vedení Libora Boučka a zajímavější mix her a soutěží. Muži proti ženám jsou jen o anketách nebo o soutěžích okopírovaných z jiných pořadů a nesouvisejících s tématem show.  

No a když už jsem nakousnul téma moderátorů, tak se jim budu věnovat trochu více. Tereza Kostková je místy prkenná jako vždycky, občas ale má i své světlé chvilky jako například při balancování na kluzké stěně či při výjimečných slovních narážkách na voiceover Filipa Švarce. Oproti ní Dalibor Gondík působil živějším dojmem. Trdlování po vítězství v té či oné soutěži si sice mohl nechat pro sebe, ale zase to pořad oživuje a něco se v něm před tou kamerou děje. Ani jeden z moderátorů ale nedosahuje na to, co by měl takový správný moderátor panelové show umět. A tím jsou rychlé a pohotové reakce na dění. To u nás zatím předvádí jen Libor Bouček a nově i Petr Vondráček v Kdo je kdo?

Verdikt

Když zvážím všechna pro a proti, musím uznat, že na sobotní večery je show Muži proti ženám celkem vhodná. Jsou v ní nakombinované všechny možné prvky zábavných show, některé z nich i fungují. Anketní otázky týkající se mužských a ženských témat jsou zajímavé. Ostatní soutěže se trochu minuly žánrem pořadu. Možná se to chtělo zamyslet a do té kategorie akčnějších her vybrat více vhodné vzhledem k tématu.

Celebrity byly v pilotním díle těžce neukočírované, neustálé překřikování působilo chaos. Daleko vtipnějším se nakonec ukázal panel mužů . Ženský panel doplatil na složení a na mylnou představu toho, že Veronika Žilková umí bavit.

Násilně působily i přestřelky mezi oběma týmy a diváky ve studiu. Vstávání a tleskání na melodii od Queenů nebylo přirozené a je to na obraze znát. Naštěstí alespoň v závěrečné disciplíně začalo být celé to soupeření důvěryhodné a napínavé, což se přeneslo i na diváky a show rázem získala úplně jinou atmosféru, která ji po celou dobu scházela.

Kladně musím zhodnotit ještě působení voiceoveru v podobě v malé temné komůrce zavřeného Filipa Švarce, který po většinu pořadu improvizoval a prokázal notnou dávku humoru i rychlé reakce.

Nakonec se tedy jedná o vcelku dobrou oddechovou sobotní zábavu, která nenadchne ale ani nezklame. Pořadu by rozhodně prospěla kratší stopáž, více zajímavých a s tématem spojených her a zábavnější celebrity.

Hodnocení: 5/10    

Líbila se show Muži proti ženám vám?

Foto: TV Prima

9 komentářů:

  1. Švarc? Ne, děkuji!

    OdpovědětVymazat
  2. Zase orgasmus nad Boučkem, přitom jako moderátor Máme rádi česko je naprosto marnej, chtělo by se to podívat na moderátora našich východních sousedů

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bouček je super, pro mě o třídu výš než Mareš. A to mám Mareše hodně rád, když není svázanej topornýma primitivníma scénářema na Nově. V QI byl super.

      Vymazat
  3. Pane Liško, a to vážně, 5/10?? "vcelku dobrá oddechová sobotní zábava" ???!!! Kristovanoho. To jsem netušila, že jste tak jednoduchý/primitivní/nenáročný/nevkusný. Buď to, nebo dostáváte za to lhaní zaplaceno. Obojí je smutné, protože Gorilla.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, je to vcelku dobrá oddechová zábava pro nenáročné. Za těmi pěti body si stojím a ne, nejsem za to placený. Ale uznávám i váš názor. Kolik bodů byste tomu dala vy? A vám nejvíc vadilo?

      Vymazat
  4. Máme rádi Česko je super a proto to sleduje půlka republiky. Další snahy Primy o vytěžení tohoto formátu už prostě nejsou ono. Na tohle jsem se ani nedíval. Všude nastrčená Kostková mi už vadí. Není vtipná, nijak charizmatická a hlavně není vůbec pěkná. Proč je teda všude? Gondík je kategorie sama pro sebe. Jeden z největších ubohých klaunů Novy už skončil na Primě, což svědčí o tom, jak se naše kdysi nejlepší televize postupně mění v žumpu ala Nova. Dík, ale nemám zájem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Naprosto souhlasím. Soutěž chaotická, nezaujme. Kostková křečovitá jako vždy, nedívá se na ni dobře, je nesympatická.

      Vymazat
    2. Kostková sympatická vitální s maximálním nasazením.
      Soutěž nevšední, hravá.
      Nechápu tu nevoli, ale proti gustu.....

      Vymazat
  5. No jo,ale když víte že to celé jen hrají a mají to nacvičené a předem znají odpovědi,tak je to trapné!Proste herci...Filmy jsou fajn ale v takovém pořadu by mohli zvládnout trochu té improvizace.
    No a lidem v publiku platí podle toho která strana vyhrála.Takže když vyhrají třeba ženy tak holky v publiku dostanou cca 600Kč a muži 200Kč.No a to je teda fakt vtip když znají předem odpovědi a ví se kdo vyhraje..UBOHÉ !!

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.