čtvrtek 7. srpna 2014

Teorie velkého třesku: Nové smlouvy podepsány! Na kolik si Sheldon a spol. přijdou?


Z těch sum se vám protočí panenky!
Hned z kraje tohoto článku bych měl podotknout, že nechci, aby následující odstavce vyzněly závistivě nebo nepřejícně. Chápu, že žijeme ve světě poptávky a nabídky a tomu odpovídají také ceny. Přesto si ale herci populárního sitcomu Teorie velkého třesku vydupali peníze, nad kterými zůstává rozum stát.

Kolotoč vyjednávání nových smluv je v televizi běžná záležitost. A zatímco v Česku si vezmete, co vám nabízejí, v Americe je v módě vést dlouhá jednání a zkoušet, jak moc dokážete vaše zaměstnavatele podojit. Tohle se samozřejmě nevyhnulo ani v současnosti nejsledovanějšímu sitcomu Ameriky Teorii velkého třesku. Hlavním hvězdám totiž vypršely smlouvy, a tak bylo na čase zavolat agentům a právníkům a zaútočit na studia ve velkém ve snaze urvat si co největší díl koláče.

Po nekonečně dlouhých jednáních a odložení zahájení produkce osmé řady o týden se herci konečně dohodli. Ústřední trio Kaley Cuoco, Johnny Galecki a Jim Parsons si tak za nějaké tři hodinky natáčení jednoho dílu vydělá něco kolem milionu dolarů (přesná částka nebyla zveřejněná). A pozor, milion připadne každému z nich, nejedná se o součet honorářů. Když si pak vezmete, že standardně seriál mívá 24 epizod, tak si za jednu řadu každý z trojice odnese kolem 24 milionů dolarů. Za tři roky pak jejich bankovní účty ztloustnou o pěkných 72 milionů dolarů.

Polepšili si i jejich kolegové Simon Helberg a Kunal Nayyar, kteří rovněž podepsali tříleté smlouvy. U nich nebyla prozrazena ani orientační částka, ale ví se, že doposud brali za jeden díl 100 000 dolarů. Teď si každý za epizodu přijde o dost víc. Přítelkyně Sheldona Amy (Mayim Bialik)  a Howardova manželka Bernadette (Melissa Rauch) si pak ani náhodou nesáhnou na takové peníze jako jejich kolegové, ale i ony odchází spokojené.

Na jednu stranu chápu, že spoustě z nás můžou jejich honoráře přijít přehnané, na druhou stranu je ale třeba uznat, že všichni tito herci jsou hlavními tvářemi úspěšného seriálu, který sám o sobě prodejem práv a příjmy z reklamy vydělává miliardy dolarů.

Myslíte si, že si herci Teorie zaslouží takové peníze? Patříte mezi pravidelné diváky seriálu, nebo vás už omrzel?   

13 komentářů:

  1. Galeckiho nemám rád a opravdu si nemyslím, že si to zaslouží. Lidi nemaj rádi Sheldona, ale Leonard je fakt nejhorší a nejotravnější postava.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Leonard vzdy bol a bude "normal geek", postava do ktorej sa vie cielova muzska skupina vcitit, na rozdiel od absurdne posunuteho Sheldona. alebo od Raja/Howarda ktori robia takpovediac vlastnu show

      Pre mna najhorsie casti BBT boli vzdy tie, kde hrali Sheldon (geek extrem) a Penny (anti-geek extrem) bez Leonarda ako normalizujuceho elementu - punchlines maju idealne, ale vsetky ich dlhsie sceny posobia nutene a nerealne

      Vymazat
  2. Tři hodiny natáčení jsi někde vyčetl nebo je to tvůj tip?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někde jsem četl reporty z natáčení s diváky. Trvá to plus mínus tři hodiny - samotné natáčení s herci. Přípravy atd. trvají déle.

      Vymazat
  3. Za mě proč ne :).. Jen ať podojí ty nenasytná televizní studia. Vzdyt jen za reklamu za jeden díl utrží nekolikanásobek.

    OdpovědětVymazat
  4. Mě se taky vůbec nezdá, že by natáčení jednoho dílu mohlo trvat jenom tři hodiny.
    Možná jeden blok natáčení před jedním živým publikem.

    OdpovědětVymazat
  5. Priatelia tiež dostávali okolo 1M na osobu a to už je nejaká doba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Sheen v Dva a půl chlapa dostával 1,2M za jeden díl. Což je při průměru 22 dílů za sérii kolem 26M. Ono to spíš prostě odpovídá mírnému nadprůměru toho, kolik hercům platí v takhle oblíbených seriálech.

      Vymazat
    2. Jinak v přátelích to bylo taktéž 1M za díl, takže za sérii skoro srovnatelná částka. Což v té době bylo jako dnes 50M dolarů!

      Vymazat
    3. Teda, ta inflace za posledních 15 let teda stoupla :D

      Vymazat
    4. Proč? 25 x 1M = 25M za sérii, dnešní cena dolaru je kupříkladu 20,5 Kč = 512,5 milionu korun. Kdežto v době přátel byl dolar na hodnotě 38 - 42 Kč = prakticky dvojnásobek. Stejně tak to bylo i s cenama v rámci US, takže ano, dnes by musela studia platit za přátelé 50M dolarů za sérii na 1 herce, aby to byla srovnatelná částka.

      Vymazat
  6. Podle mě je to naprosto adekvátní částka. Když vezmete v úvahu, že je to jeden z nejvýdělečnějších seriálů současnosti a zároveň vezmete v potaz, že sezóna má celkem asi 8 hodin a jiní herci tohle dostanou za dvouhodinový film... Naprosto v pohodě. Jen blázen by ty prachy nezkusil vydupat... Však jinak by zůstaly televizi... A ta si je snad zaslouží víc?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono to s tím vyděláváním není zase tak žhavý :-). Sice tu píšou pěkný čísla, nicméně studia jako takový po odečtení všech nákladů moc peněz nedostanou. Dokonce i největší filmy jsou pro ně mnohdy prodělečný, protože jsou na ně vysoký režie v rámci honorářů, producentů atp.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.