neděle 8. června 2014

TV RECENZE: Silicon Valley - Je to nerdovské, je to vulgární a je to extrémně zábavné

Geekové a nerdové nemají v současnosti na obrazovkách příliš pořadů, které by si trefně utahovaly z jejich kultury. Ajťáci skončili a Teorie velkého třesku už není tak "nerdovská" jako zpočátku (což nám sice nevadí a většině diváků také ne, sledovanost roste, ale pro některé je to rána pod pás). Netřeba truchlit, HBO přichází se sitcomem, který pobaví především ty, kteří si bez počítače ani neuprdnou.

Asi není těžké uhodnout, kolem čeho se seriál točí. Jasně, že je to oblast nazývaná Silicon Valley, kde sídlí hromada legendárních IT firem. A právě tady zvláštní šestice přátel zkouší prorazit ve velmi drsném byznysu.

Zpočátku to nevypadá moc nadějně, přece jen aplikace, která upozorní uživatele na to, že má nějaká slečna vztyčené bradavky vám překvapivě miliony dolarů nevydělá. Ale pak přijde jeden z grupy, konkrétně Richard Hendriks (Thomas Middleditch, který je určitě jen čirou "náhodou" velmi podobný zakladateli Facebooku Marku Zuckerbergovi) s novou aplikací. Ta dokáže výrazně zkomprimovat obrazové i zvukové soubory bez ztráty kvality (přestože to původně nebyl její účel).

V tu chvíli jsou on a jeho spolupracovníci vtaženi do temných vod IT světa, který je plný podivných miliardářů, kteří se starají hlavně o své spirituální rádce a poměřování šulinů (ne doslovně), nabubřelých programátorů a hromady dalších bizarních postav.

Spousta věcí je sice dost přitažená za vlasy, tak aby to bylo pro diváka zajímavé, ale pokud trošku sledujete "počítačový svět", tak velmi rychle pochopíte, že tvůrci nevaří z vody a velice trefně zesměšňují různá klišé a osobnosti z IT byznysu.

Abyste si to ale naplno užili, je nutné mít trošku větší přehled o tématice. To znamená, že pokud netušíte, kdo je Bill Gates a nebo čím se zabývá firma Oracle, tak půjde spousta gagů a narážek mimo vás.

Nějaké ty znalosti nutné

Není to jako v případě Teorie velkého třesku, kdy se postavy baví o poměrně složitých fyzikálních tématech, ale k pochopení vtipů není nutné se v této oblasti orientovat. V Silicon Valley se humor přímo odráží od zákonitostí fungování IT světa a pokud o něm nemáte alespoň mírně nadprůměrné znalosti, tak se prostě nepobavíte ani z půlky tak dobře, jako ti, kteří toho o něm dost tuší.

Universálně pochopitelný humor je používán také, ale není ho tolik, aby utáhl celý seriál. A je na místě varování, že pokud jste puritáni, tak byste se Silicon Valley měli vyhnout velkým obloukem. Vtípky jsou dost často vulgární, takže se objevují grafity, které znázorňují jednu z hlavních postav jak si análně užívá se Sochou svobody nebo pánové řeší to, jak, co nejefektivněji "vymastrubovat" 800 lidí, v co nejkratším čase. Ale přestože nejsme obvykle fanoušci fekálního humoru, tak tentokrát je využíván dobře a nechce jen znechutit. Vulgárnější gagy jsou ošetřeny tak, že možná zaskočí, ale velmi dobře pobaví.

Někdo by mohl mít problém s tím, že lidé z IT branže jsou většinou zobrazováni jako joudové, kteří nevědí, jak se chovat ve společnosti a pokud se v jejich blízkosti objeví žena, tak obvykle berou nohy na ramena nebo tiše slintají z bezpečné vzdálenosti. To je samozřejmě přehnané a je to docela okoukané ztvárnění "ajťáků", ale cílem tvůrců určitě nebylo urazit lidi z branže.

Za obsazení plusové body

Partička je poskládána ze svérázných postaviček (satanista, zmatený trouba, který skoro nic neumí, až přehnaně nekonfliktní jouda...). A svým způsobem jsme si oblíbili skoro všechny. I když je pravda, že Nelson (Josh Brener) zůstal trošku ve stínu ostatních. Ale ne proto, že by jim herecky nestačil, ale spíše neměl dostatek prostoru.

Obsazení je relativně neokoukané, přesto vám budou některé tváře povědomé (například Zach Woods z Kanclu) a dáma i pánové zvládají své party s přehledem. Žádná strojenost nebo extrémní přehnanost, což je u komediálního žánru častá bolístka, ale docela autentické a přirozené herecké výkony.

Verdikt:

Zábavnost Silicon Valley je extrémně závislá na tom, zda o IT tématice něco víte nebo ne. Pokud ano, pak se budete u hromady narážek a gagů popadat smíchy za břicho. Jestliže ne, spíše budete jen zmateně koukat, co tím tvůrci chtěli říct. Ovšem, pokud se někdo pustí do sledování seriálu s názvem Silicon Valley, předpokládá se, že problematice rozumí. A jestliže se s počítači kamarádíte, pak si užijete trefná rýpnutí do IT byznysu, drsné, ale ne přehnaně urážlivé zesměšňování jeho zákonitostí, utahování si z proslulých osobností z branže a dokonce funguje i vulgární humor, který umí být nechutný, ale i přesto hodně zábavný. My jsme byli nadšení a nemůžeme se dočkat druhé řady.

Hodnocení: 6/10 (pro diváky nekované v IT oblasti) a 9/10 (pro ty, kteří IT problematice, alespoň trochu rozumí)

4 komentářů:

  1. Díky za recenzi, už jsem se bál, že si u nás tohohle seriálu nikdo nevšimnul. Jelikož jsem tak trochu z branže, seriál se mi moc líbil a nemůžu se dočkat pokračování, které má být ale až za rok. Ačkoliv nejsem fanda přísprostlých vtípků, tady mi nijak nevadily. Jejich podání bylo skvělé. Jediné, co bych tvé recenzi vytknul je, že ses nijak nezmínil o smrti Christophera Evana Welche, představitele Petera Gregoryho. Tohohle člověka jsem si oblíbil už od prvního dílu pro jeho zábavný mimoňský zjev i hlas, a zároveň chytré podnikatelské uvažování. Když jsem se dozvěděl, že už není mezi námi, dost mě to zasáhlo.
    To je vše, co bych tak k tomuhle perfektnímu seriálu řekl. Ještě jednou díky za recenzi.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já také nejsem obvykle fanda vulgárního humoru, ale tady fungoval. Jinak, smrt Christophera mi unikla, abych se přiznal. Je to škoda, byl to talentovaný herec, což dokázal i v Silicon Valley.

      Vymazat
  2. Zrovna jsem se díky vašemu doporučení podíval na první díl a jsem nadšen. A to jakože že hodně :). Ačkoli nejsem zrovna ajťák a někdy ve jménech všech těch firem a počítačových multimiliardářů plavu, tak mě to ani v nejmenším neobralo o divácký zážitek. Naprosto skvélí herci a hlavně scénář mě úplně dostal. Moc vám děkuji za skvělej typ. Jdu na další díl :).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak to mě těší, psal jsem recenzi i s tím, že se o seriálu dozví více lidí, protože je podle mě opravdu povedený :).

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.