čtvrtek 26. června 2014

TOP 5: Nejlepší filmy Mela Gibsona

Před pár dny bylo s velkou pompou oznámeno, že na Mezinárodní filmový festival Karlovy Vary dorazí herec/režisér/producent Mel Gibson. Na tiskové konferenci jsme byli informováni, že je nositelem mnoha ocenění a také hvězdou filmu "Bad Max" (je to sice Mad Max, ale skoro, skoro) a hromady jiných projektů a to je pravda. Mel se objevil ve spoustě bezva filmů. Tohle je pětice našich favoritů.

5. Šílený Max (1979)

Hodnocení ČSFD: 67 %
Hodnocení IMDb: 7/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,7/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Příběh zasazený do blízké budoucnosti (ale jde spíše o akčňák než poctivé sci-fi) je jedním z nejvýraznějších položek v Gibsonově životopise. Ale navíc jde také o projekt, který se zapsal do Guinessovy knihy rekordů jako nejvýdělečnější australský film dané doby (421,2 milionů australských dolarů) a dočkal se dvou pokračování, plus se aktuálně pracuje na dalším projektu s Tomem Hardym v hlavní roli. Zajímavostí je, že film američtí distributoři nechali nadabovat, protože se báli, že americké publikum nebude rozumět hercům s australským přízvukem.

4. Gallipoli (1981)

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 7,5/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,5/10
Hodnocení Metacritic: 65 %

Gallipoli asi není prvním filmem, který se publiku vybaví, když se řekne jméno Mel Gibson, ale je to možná škoda. Jde o jeden z nejpůsobivějších snímků, ve kterých se herec objevil. Projekt je zasazen do období první světové války a je chválen za to, že se mu podařilo danou éru zachytit vcelku autenticky a dalším z kladů jsou bezpochyby herecké výkony tehdy 25ti letého Gibsona a jeho kolegy Marka Lee.



3. Šílený Max 2 - Bojovník silnic (1981)

Hodnocení ČSFD: 80 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,3/10
Hodnocení Metacritic: Nehodnoceno

Jeden z mála případů, který ukazuje, že pokračování mohou překonat originál. Šílený Max 2 je rozhodně větší a monumentálnější. To obvykle znamená, že tvůrci nevědí, jak navázat na úspěch prvního dílu a tak sázejí na rozmáchlost, která má zakrýt, že neví kudy kam. To ale pro Šíleného Maxe 2 neplatí. Konečně nám byl více ukázán svět neutěšené budoucnosti, akce byla svižná a bylo jí poctivé množství, atmosféra byla opravdu intenzivní a Mel Gibson jako drsňák prostě okouzlil. Příběh tu nehrál žádnou větší roli, ale to v podstatě vůbec nevadilo, protože to byla hodně divoká jízda, která nenudila.

2. Statečné srdce (1995)

Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10
Hodnocení RottenTomatoes: 8,4/10
Hodnocení Metacritic: 68 %

V roce 1993 si Mel vyzkoušel, jaké to je stát za kamerou, když režisérsky zajistil film Muž bez tváře. A ukázalo se, že je nejen talentovaný herec, ale že mu jde i komandování kolegů. To potvrdil o dva roky později díky epickému historickému filmu Statečné srdce. Příběh Williama Wallace, který vedl rebelii proti anglickému královi Eduardovi I., se dočkal chvály jak ze strany recenzentů, tak diváků, byl nominován na deset Oscarů (odnesl si jich pět, kromě jiného za režii a nejlepší film) a vydělal 210,41 milionů dolarů. Tohle se Melovi prostě povedlo.

1. Smrtonosná zbraň (1987) a Smrtonosná zbraň 2 (1989)

Hodnocení ČSFD: 88 % a 87 %
Hodnocení IMDb: 7,6/10 a 7,2/10
Hodnocení RottenTomatoes: 7,1/10 a 6,6/10
Hodnocení Metacritic: 67 % a 70 %

Smrtonosná zbraň sice žádného Oscara neodnesla (byla na něj ale nominována za zvuk), ale stejně je to naše nejoblíbenější podívaná s Melem Gibsonem. Zábavný a vtipný akčňák s provokujícími se Gibsonem a Danny Gloverem patří k našim nejoblíbenějším akčním filmům vůbec. Marně na něm hledáme něco, co by nám na něm vadilo. A fajn je, že na stejné kvalitativní úrovni je i dvojka, která do kin dorazila o dva roky později. Těžko říct, který díl je lepší, povedené jsou oba. Proto jsme se trošku alibisticky rozhodli, že se vyhneme jasnému stanovení toho, který film je lepší a na první místo zařadili oba. Velmi dobře je na tom ale i trojka, ve které si zahrála i Rene Russo. Čtyřka už tak oslňující nebyla, ale pořád jde o více než slušný nadprůměr. Celá série je prostě jedním z nejvýraznějších akčních počinů vůbec.

Který Melův film je váš oblíbený?

8 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.