čtvrtek 8. května 2014

TV RECENZE: Bates Motel - Herecká krasojízda pokračuje

V minulém roce nás příjemně překvapila thrillerová novinka Bates Motel, která mapovala "origin story" Normana Batese, legendárního záporáka z filmu Psycho (1960). Jeho silnou stránkou se stalo obsazení a nepříjemně příjemná atmosféra. A druhá řada sází na stejné klady.

Aktuálně skončená druhá sezóna přímo navazuje na první. Norman Bates (Freddie Highmore) a jeho matka Norma (Vera Farmiga) jsou na tom docela dobře, jejich motel začíná prosperovat a zdá se, že se skutečně blýská na lepší časy. Ale je vám asi jasné, že to nebude tak snadné.

Ve vzduchu stále visí hrozba obchvatu, který by s největší pravděpodobností znamenal konec pro Bates Motel, ale to je v podstatě nejmenší problém, který podivná rodinka řeší. Norma se totiž zaplete s lidmi, se kterými není dobré mít cokoliv společného, navíc se ve městě objeví její bratr, který ji jako mladou znásilnil. A tím nekončíme, Norman má stále častěji výpadky, během nichž je mimo sebe a dost často páchá nepěkné věci.

Je to tak, z dříve naivní usměvavého klučiny se pomalu stává onen Norman Bates, kterého si pamatujeme z filmové verze. A jelikož Freddie podává velmi autentický a přirozený výkon, je radost sledovat tuhle transformaci z naivního teenagera v člověka, v jehož přítomnosti vás mrazí.

Určitě zajímavě se vyvíjí také vztah Norman a jeho matky. Všem je asi jasné, že je pojí velmi nezdravé pouto a to se ve druhé řadě posouvá poutavým směrem. Oba velice těžce snáší, pokud druhý projeví sympatie někomu dalšímu a současně, pokud se u Normana či Normy zrodí něco, jako je vztah ke třetí osobě, pak ho rozhodně poznamenává to, že jsou Norman a Norma na sobě tak extrémně závislí.

Zvráceně sympatické

Vlastně je to chvílemi i určitým způsobem milé, tak silný vztah syna s matkou, ale příjemný pocit vás rychle přejde, protože se to obvykle zvrtne v nepřirozenou zvrácenou podobu rodinného pouta, které rozhodně není v pořádku. V první řadě s tím scenáristé nakládali ještě docela opatrně, ale ve druhé už to rozjeli naplno. Ovšem, není až příliš tlačeno na pilu, přestože jsou některé výjevy ze života Batesových mrazivé, pořád nejsou přehnaně absurdní a tvůrci se nesnaží za každou cenu šokovat.

Jsou to to spíše náznaky podivného chování v určitých momentech. Střípky mozaiky, které když si člověk poskládá dohromady, uvědomí si, že jde o hodně děsivou formu lásky.

Freddieho už jsme chválili a musíme to samé udělat i v případě Very Farmiga, která je v roli přehnaně ochranitelské matky naprosto vynikající, její výkon je jednoduše strhující.

Samozřejmě, přestože Norma s Normanem jsou ústředními "hrdiny", tak ne vše se točí kolem nich. Více prostoru se dostalo třetímu z povedené rodinky Dylanovi (Max Thieriot), díky němuž zjistíme více o "marjánkovém" byznyse, který pohání městečko White Pine Bay. A právě to, že žít na tomhle zdánlivě idylickém místě a neušpinit si ruce, je skoro nemožné, přidává seriálu na mrazivé atmosféře.

I šerif Romero (Nestor Carbonell) si užije více času na obrazovce a my nejsme rozhodně proti. Tenhle tichý, zdánlivě neemotivní racionálně smýšlející člověk, působí jako fajn protiklad ke všem těm zvláštním až bizarním postavičkám ze seriálu.

Podobnou roli zastává i Emma (Olivia Cooke), která se z celého osazenstva jeví zřejmě jako nejnormálnější a prozáří v podstatě každý moment, kdy se objeví. I když bychom měli menší výtku k tomu, jak si scenáristé poradili s její milostnou dějovou linkou. Ta byla na nás vkus utnuta moc rychle.

Vraždí se tu jako na běžícím páse

K práci autorů máme ještě další kritiku, je jasné, že ve White Pine Bay se objevují mrtvoly docela často, na to už nás připravila první řada, ale je trošku zvláštní, že skoro každému vražda projde. Několik postav někoho "odkrouhne", ale, že by se dočkaly potrestání, to není moc pravděpodobné. Nakonec se tak zdá, že ututlat vraždu je tak snadné, jako si namazat chleba s máslem.

Jinak jsou ale jednotlivé epizody napsány dobře, jsou atmosférické, nejsou přehnaně dynamické, ale současně ani zbytečně líné, aby se člověk nudil. Ústřední dějové linie jsou většinou poutavé a diváka skutečně zajímá, co bude dál a několik cliffhangerů na konci dílů nás skutečně dostalo do stavu, kdy jsme se nemohli dočkat pokračování.

Verdikt:

Druhá řada je ještě o trošku lepší než první. Už žádné opatrné oťukávání městečka White Pine Bay, ale rázná sonda do života místa, které existuje díky drogovému byznysu. Na novou úroveň byl posunut i vztah Normana a Normy, který je díky šikovným scenáristům a především výtečným hereckým výkonům hlavních představitelů velmi poutavý a je radost ho sledovat. Jsme tak docela nedočkaví, kterým směrem se bude seriál ubírat ve třetí sérii, která už byla odklepnuta.

Hodnocení: 8/10

0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.