pondělí 7. dubna 2014

TOP 5: Nejvýdělečnější animáče. Tyhle filmy posbíraly stamiliony dolarů


Pozor, fanfáry, animovaný hit Ledové království se stal oficiálně nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob, když se jeho tržby dostaly k hranici 1,1 miliardy dolarů. Tak se pojďme podívat, které kreslené/počítačově animované hity patří k těm nejúspěšnějším.


Vlna animovaných titulů už je trošičku na ústupu, rozhodně není tak silná, jako před pár lety, ale stále se jedná o žánr, na který diváci slyší. Ostatně úspěch Ledového království jasně říká, že publikum rádo zasedne do sálů kin a navíc se film chlubí dvěma Oscary, takže i profíci rádi ocení povedené animáče. Ovšem Ledové království není jediným projektem, který se má čím chlubit.

5. Hledá se Nemo (2003)

Jedenáct let uběhlo od premiéry "dojáku" Hledá se Nemo, objevila se hromada jiných animáčů a přesto si dovolíme tvrdit, že Hledá se Nemo stěží hledá konkurenci. Hřejivé a současně vtipné dobrodružství klauna očkatého, který se vydává hledat svého syna za doprovodu zmatené rybky Dory, je pořád stejně zábavné jako před lety. A i když už nám není zrovna 12, tak si čas od času rádi hledání Nemá zopakujeme. Film si odnesl zaslouženého Oscara za nejlepší animovaný film, plus se chlubil dalšími třemi nominacemi (scénář, zvukový střih a hudba). Jedna z nejpůsobivějších věcí na filmu je to, jak skvěle se mu podařilo zachytit rozmanitost podmořského života. Ostatně, v Hledá se Nemo se objevilo více než 99 tisíc animovaných rybek. Pokračování nazvané Finding Dory by se mělo objevit v roce 2016.

Studio: Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios

Celosvětové tržby: 936,74 milionů dolarů (rozpočet 94 milionů dolarů)

SOUVISEJÍCÍ: FILMOVÉ DUELY (ČÁST PRVNÍ): KDYŽ DVA DĚLAJÍ TOTÉŽ, NENÍ TO TOTÉŽ

4. Já, padouch 2 (2013)

Pokračování filmu z roku 2010 vtrhlo do kin jako hurikán, ale nejen tam. V době premiéry a pár měsíců po ní, se na nás ze všech stran valili takzvaní Mimoňové, tedy žlutí pomocníci hlavního hrdiny. Až to bylo skoro otravné. Ovšem, není se čemu divit, Já, padouch 2 se stal jedním z nejúspěšnějších projektů všech dob, takže bylo jasné, že se vlastníci práv pokusí profitovat na popularitě filmu, jak to jen půjde, takže vecpou Mimoně, kam to jen půjde. V příštím roce se Mimoňové dočkají vlastního filmu a třetí Já, padouch je naplánován na rok 2017. Já, padouch 2 byl nominován na Oscara za nejlepší animovaný film a hudbu, ale žádného si neodnesl.

Studio: Illumination Entertainment

Celosvětové tržby: 970,76 milionů dolarů (rozpočet 76 milionů dolarů)

3. Lví král (1994)

Lví král patří k naprosté klasice animovaného žánru a jeden z nejlepších filmů, které nám přinesla společnost Disney. Extrémně chváleným aspektem, kterými projekt disponuje, je hudba, která byla oceněna dvěma Oscary (hudba a nejlepší píseň Can You Feel the Love Tonight). Ovšem je nutné upozornit, že v daném roce byly na Oscara nominovány hned tři songy z filmu. Premiéru měl Lví král v roce 1994, ale v roce 2002 byl znovuuveden ve formátu pro kina IMAX a v roce 2011 jsme s pak dočkali 3D verze.

Studio: Walt Disney Pictures

Celosvětové tržby: 987,48 milionů dolarů (45 milionů dolarů)

2. Toy Story 3: Příběh hraček (2010)

Třetí díl veleúspěšné série animovaných filmů od Pixaru je prvním animáčem, který zdolal vysněnou hranici jedné miliardy dolarů. To se zatím povedlo jen Toy Story 3 a zmíněnému Ledovému království. Třetí díl Příběhu hraček, tak trošku nepřekvapivě, má na kontě Oscara za nejlepší animovaný film a píseň a dočkal se ještě nominace v kategoriích Nejlepší film, Nejlepší scénář a Nejlepší zvukové efekty.

Studio: Walt Disney Pictures/Pixar Animation Studios

Celosvětové tržby: 1,063 miliardy dolarů (rozpočet 200 milionů dolarů)

1. Ledové království (2013)

Nejúspěšnějším animovaným filmem všech dob je tedy Ledové království, které se objevilo v minulém roce a pořádně otřáslo pokladnami kin. Ovšem, cesta na plátna nebyla snadná, Disney se pohádku Sněhová královna Hanse Christiana Andersona snažilo "oživit" několikrát, v roce 2002, poté v roce 2009, v roce 2010 došlo opět k pozdržení, až se nakonec rozběhly práce v roce 2011 a film dostal název Frozen. A v Disney mají důvod slavit, že to nakonec vyšlo, studio tak znovu ukázalo, kdo je tu "šéf", pokud jde o animovaný žánr (no, teď už nejen animovaný žánr, Disney vlastní půlku zábavního průmyslu). Ledové království je devátým nejvýdělečnějším filmem všech dob.

Studio: Walt Disney Animation Studios

Celosvětové tržby: 1,097 milionů dolarů (rozpočet 150 milionů dolarů)

Který animovaný film je dle vás ten úplně, ale úplně NEJ?

6 komentářů:

  1. Já vím že se vezmou čísla v podobě tržeb a seřadí se to, ale nepoznáme skutečný finanční úspěch až když započteme inflaci apod.? to by potom z té pětky vzešel vítězně právě lví král, což bych mu přál.. pro tohohle animovaného hamleta jsem měl vždycky slabost ať ve filmu tak i na audio MC originální kazetě, kterou mám dodnes, pro mě TOP :-)

    OdpovědětVymazat
  2. Jestli se o to zajímáš tak stačí mrknout na www.boxofficemojo.com
    K dispozici je žebříček tržeb v USA, celosvětový a pak i včetně inflace.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nijak zvlášť, byla to spíš myšlenka, ale děkuju, určitě na to kouknu! :-)

      Vymazat
  3. Čarodějův učeň,jasná volba!!(Krabat)

    OdpovědětVymazat
  4. hnidopišsky upozorním, že u tržeb u Frozen máte chybu... tržby byly v miliardách, ne v milionech :)

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímalo by mě, jak na tom byl animovaný Tarzan, protože za mě osobně to bylo něco :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.