středa 12. února 2014

TOP 5: Nejzbytečnější filmové remaky/restarty/rebooty

Zdá se, že vlna předělávek filmových hitů (nebo dokonce ne zrovna úspěšných titulů) je mírně na ústupu, ale tvůrci se stále ještě nevzdali myšlenky, že natočit předělávku je dobrý nápad. Je pravda, že pár remaků, které stály za pozornost, vzniklo, ale řekněme si rovnou, že poměr povedené vs nepovedené není zrovna lichotivý. Sestavili jsme žebříček těch, které se nám zdály nejzbytečnější.

5. Sejměte Cartera (2000)

Akční thriller v hlavní roli se Sylvesterem Stallone je remakem filmu Chyťte Cartera z roku 1971, ve kterém zářil Michael Cain. Původní film je drsnou podívanou o pomstě, která se chlubí velmi mrazivou atmosférou. Remake je jen průměrnou kriminálkou, která se pokouší zachytit syrovost originálu, ale příliš se jí to nedaří. Není tak divu, že film za 63,6 milionů dolarů vydělal jen19,4 milionů dolarů. Zklamáni byli recenzenti i diváci. A to bez ohledu na to, že se ve filmu objevil i původní představitel ústřední role Michael Cain.

4. Total Recall (2012)

Natočil remake kultovní sci-fi, kterou režíroval Paul Verhoeven a v hlavní roli se objevil Arnold Schwarzenegger, to je hodně riskantní (dalo by se použít i jiný výraz, o něco vulgárnější) nápad. Verhoeven vytvořil jeden z nejúdernějších věděcko-fantastických filmů, které v devadesátých letech minulého století vznikly, vdechl mu osobitý styl, který byl podtržen syrovostí, brutalitou a přítomností několika nezapomenutelných scén. Přesto se Len Wiseman rozhodl, že zkusí štěstí a v roce 2012 vyslal do kin novou verzi. Ta sama o sobě není špatná, vizuálně je zvládnutá, nabízí slušné obsazení, jenže ničím nevybočuje z řady. Jde o standardní pásovou výrobu, která se v konkurenci prostě ztrácí. Možná to bude také tím, že si nový Total Recall okatě vypůjčuje spoustu nápadů od kolegů.

3. Psycho (1998)

Ten, kdo schválil remake hororové klasiky Alfreda Hitchcocka z roku 1960, nebyl asi při smyslech. Pokusit se navázat na jeden z pilířů žánru, to není odvaha, to je šílenství a jak se dalo čekat, nevyšlo to. A to bez ohledu na to, že se režie ujal Gus Van Sant, který natočil několik nezapomenutelných filmů. Jeho Psycho je také nezapomenutelné, ale ne v dobrém slova smyslu. Sporné už je samotné obsazení v čele s Vincem Vaughnem, který někomu sedl a někomu vůbec, ale především Gus Van Sant vytvořil něco, co je prostě jen slabým odvarem originálu. Film nepřináší nic, čím by překonal původní projekt a naopak, některá klady jsou fuč.

2. Taxi (2004)

Francouzská série komedií Taxi, jejíž první díl se objevil v roce 1998, patří k tomu nejzábavnějšímu, co evropská akční komedie nabízí. Je to šílené, je to dynamické, je to vtipné, je to ztřeštěné a je to vizuálně strhující. A tak není překvapení, že američtí filmaři začali uvažovat o vytvoření své verze. Došlo k ní o šest let později. Do hlavní role byli obsazeni Queen Latifah a a Jimmy Fallon, což mnoha lidem radost neudělalo, stejně jako "amerikazovaný" humor, který nesahal francouzské zábavnosti ani po kotníky. Došlo prostě k tomu, co američtí filmaři dělají často, vezmou svérázný originál, osekají vše, čím původní verze zaujala a udělají z toho běžnou podívanou, kterých se v kinech objevuje dvacet do roka.

1. Amazing Spider-Man (2012)

Jen připomínáme, že žebříček není sestaven z nejhorších předělávek, ale z nejzbytečnějších, takže netvrdíme, že Amazing Spider-Man je vysloveně špatný projekt, ovšem stojíme si za tím, že zbytečný je určitě. Pokud si uvědomíme to, že třetí díl série Spider-Man Sama Raimiho byl k vidění někdy v roce 2007, tak pět let není zase tak dlouho, aby musel vzniknout reboot. Je sice pravda, že se Sam Raimi Sony nedohodl a čtyřka, která byla v přípravách, se nakonec k realizaci nedostala a Sony logicky, s ohledy na slušné výdělky, nechtělo nechat téma ležet příliš dlouho u ledu. Nám by ale vyhovovalo, kdyby raději našlo jiného režiséra, který natočí Spider-Mana 4 nebo se pustilo do předělávky, ale zůstalo by se u původního plánu, kdy už neměl být sledován Peter Parker na střední škole, ale na vysoké. Opravdu nás každých pár let nebaví být svědky přerodu utlačovaného pubescenta ve Spider-Mana, rádi bychom viděli i jiná období jeho života.

Který remake/reboot/restart přišel jako nejzbytečnější vám?

11 komentářů:

  1. Já bych vypíchnul dvě fantasy klasiky a to Souboj Titánů a Conana. I když mám hodně rád Tima Burtona, jaho Planeta opic je sice vyzuálně skvělá, ale na originál se nehrabe. A vůbec, vybrat jen 5 zástupců je dost málo, tenhle článek by se mohl skládat klidně z 20ti položek a ještě by to bylo málo.

    OdpovědětVymazat
  2. Nečekal jsem, že bude první Amazing Spider-Man, ale máte pravdu. Úplně k ničemu remake a dvojka vypadá na pěknej digitální bordel.

    OdpovědětVymazat
  3. Remake Psycha nám dal Anne Heche's butthole, takže spokojenost.

    OdpovědětVymazat
  4. Saimiho trilogie je moje srdcovka :) ale i tak bych TAS dal šanci, vypadá to na zajimavou sérii.

    OdpovědětVymazat
  5. jediny remake ktery se zatim povedl je Superman ze Zodem ---
    Man of steel :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ...Supermana znásilnili, osekali o všechno co kolem něj bylo hustý a udělali z něj jen Demolujícího otloukánka...

      Vymazat
    2. a o co ho tedy osekali ? ten film byl skvelej, nejlepsi akcnak poslednich let... spolu se star trekem

      Vymazat
    3. Co je to za člověka, kterému se může líbit DC a Star Trek zároveň ? Už vím, úhlavní nepřítel fanouška Marvelu a Star Wars.

      Vymazat
    4. no jeste je udajne na ceste Vinetou, nekde jsem cetl ze snad Nekonecny pribeh

      Vymazat
    5. 2Michal Knězek: Nechapu ty souvislosti, nejake vysvetleni specialne pro me by se naslo?

      Vymazat
  6. Mně se Amazing Spider-Man líbil více než Raimiho verze, ale u dvojky si nejsem moc jist. Jak tu někdo píše, vypadá to na digitální bordel. A nešlo o to, aby se Sony rychle napakovala. Právě Spider-Mana má od Marvelu a ve smlouvě je, že musí aspoň jednou do pěti let natočit film s pavoukem jinak se práva vrací Marvelu. Proto na to tak chvátali.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.