čtvrtek 23. ledna 2014

Padesát odstínů šedi: Čekali jste odvážné sexuální scény? Tak si nechte zajít chuť

Z knihy 50 odstínů šedi se vyklubal obrovský hit, kdy především rozjuchané ženštiny nemohly skrýt nadšení z erotické četby s nádechem bondage a S/M praktik (i když "zlé" jazyky tvrdí, že to sadomasochistické hrátky vidělo jen z dálky). Hromada lidí tak byla zvědavá, jaká bude filmová podoba. A pro ty, kteří doufali v něco divočejšího, máme špatnou zprávu, filmová verze bude zřejmě dost cudná.

Kniha 50 odstínů šedi vyšla v roce 2011 a její autorka E. L. James se rozhodla, že nabídne svým čtenářkám (možná i pár čtenářům, to nemůže vyvrátit) na americké poměry relativně odvážnou četbu s nádechem sadomasochistické erotiky. Zkušenější vyznavači sexuálních hrátek se sice knize vysmáli, protože pro ně je asi tak odvážné jako časopis Mateřídouška, ale konzervativní čtenářky (ne nadarmo se knize přezdívá "mommy porn") byly z románu nadšené a příběh dvaceti jedna leté Anastasie a dvaceti sedmi letého pracháče Christiana Greye je zaujal natolik, že se nakonec celosvětově prodalo 60 milionů výtisků.

A to je číslo, na které filmová studia slyší a tak Universal Pictures zakoupila práva na hranou adaptaci a začalo připravovat filmový projekt, který by čtenářky nahnal i do sálů kin, kde by mohly nadšeně vzdychat ve chvíli, kdy Christian plácá Anastasii po prdelce.

Jako režisérka byla vybrána žena a to Sam Taylor-Wood (Nowhere Boy), která zřejmě lépe rozumí tomu, co si ženské publikum žádá. Ovšem film se už od počátku potýkal s problémy, především pokud jde o obsazení. Do role Anastasie byla obsazena Dakota Johnson, dcera Dona Johnsona a Melanie Griffith, což nikoho moc nepobouřilo, je to docela roztomilá slečna, ale když bylo oznámeno, že milovaného Christiana si zahraje Charlie Hunnam (Zákon gangu), tak to vypukla rebelie a mnoho divaček řeklo rázné ne. Nejsme si úplně jisti proč, Charlie nám přijde sympatický a herec je to bezesporu talentovaný, ale zřejmě se slečnám a paním nezdál tím vhodným kandidátem na roli jejich milovaného sexidolu Christiana a tak nakonec Charlie oznámil, že se hlavní role neujme z časových důvodů s ohledem na natáčení Zákonu gangu.

Ryan ani Stephen zájem neměli

Jen pro zajímavost, Charlie původně nabídku nepřijal, pak se nechal přesvědčit a nakonec (čemuž se po negativních reakcích hromady fanynek předlohy nedivíme) roli opět odmítl. Hunnam ale nebyl první, o kom se uvažovalo, favoritem byl Robert Pattinson, dále se pak mluvilo o Ryanu Goslingovi nebo Stephenu Amellovi, ale oba pánové s díky odmítli (a nechceme být oškliví, ale chápeme je, čím více informací o filmu známe, tím více se děsíme toho, co se nakonec v kinech objeví).

Nakonec tvůrci zvažovali ještě několik herců, mezi nimiž byl i model (ale jeden z těch, kteří naštěstí hrát umějí) Jamie Dornan. V tomto případě už se příliš peskování neozvalo, takže nakonec Jamie skutečně roli získal. A asi chápeme proč, v bombarďácích vypadá dobře, pracoval jako model spodního prádla pro Calvina Kleina, charisma má, takže není šok, že jsou fanynky knihy spokojené.

Ovšem, zklamat by je mohlo to, že se na veřejnost dostala zpráva, že film bude o dost cudnější než předloha. Dalo se čekat, že studio bude chtít zjemnit některé momenty, co si budeme povídat, američtí diváci snesou, když někoho na plátně rozstřílí na kusy, ale když se objeví bradavka, tak slabší povahy omdlévají a silnější znechuceně odklánějí zrak, ale přece jen, Padesát odstínů šedi v knižní podobě zabodovalo díky sexuálnímu nádechu a když bude utlumen, tak o čem kruci film bude? Mohla by nám z toho být jen klasická romantická slaďárna.

Tvůrci prý chtějí, aby byl projekt méně pikantní než kniha, protože by to mohlo být pro diváky "až příliš", takže některé scény budou upraveny tak, aby nebyly příliš divoké. Tak asi nikdo nečekal, že uvidíme film, kde jsou využívány anální kolíky velikosti lidské paže, ale i američtí diváci by snad přežili pár švihnutí bičíkem přes holou zadnici.

Ne, že by nás filmová verze předtím extrémně zajímala, ale teď už nás nezajímá vůbec. Co vás?

3 komentářů:

  1. no mě teda zrovna ne, teda spíš vůbec :-)

    OdpovědětVymazat
  2. knihu jsem četl. je to nuda. erotika tam je, nijak explicitní. mnohé romány z červené knihy co kupuju babičce jsou v zobrazování erotiky odvážnější. je to nuda bez příběhu.

    OdpovědětVymazat
  3. Kniha je hrozná, úrovneň má jak sloh žačky 7. třídy s neuvěřitelně malou slovní zásobou, takže jsem knihu po pár stránkách odložila. Ale stejně co jsem si tak vyslechla, tak většině žen se líbil spíš milostný příběh než samotné odvážné scény, tak předpokládám, že pokud z toho vyjde jen slaďárna čtenářky zklamané nebudou.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.