pondělí 5. června 2017

Terry Gilliam dotočil film, který podle všech předpokladů neměl nikdy vzniknout

Muž, který zabil Dona Quixota už nebude jen jedním z nejsmůlovatějších filmů, které nakonec nikdy nevznikly a zbyl po nich jen dokument  - ale bude současně i filmem, který vznikal dost možná rekordní dobu a nakonec byl proti všem předpokladům dotočen.

17 let trvaly přípravné práce Terryho Gilliama a jeho týmu na Donu Quixotovi. Dokonce už začalo i natáčení, ale bylo tak příšerně pronásledováno smůlou, až bylo nakonec ukončeno a zůstal z něj jen úžasný dokument, který by měli vidět všichni opravdoví filmoví fanoušci, protože je dokonalou ukázkou toho, co všechno má na výslednou (ne)podobu filmu vliv.


Quixota měl před lety hrát Jean Rochefort, ale jeho zdravotní problémy nakonec byly jednou z příčin krachu celého rozjetého natáčení. Nově tedy do kůže slavného snílka a bojovníka s větrnými mlýny nastoupil Jonathan Pryce, jenž už s Gilliamem spolupracoval na Brazil. Objeví se i Stellan Skarsgård, Olga Kurylenko a také celá řada španělských a portugalských herců.

Sám Terry Gilliam se k dotočení snímku vyjádřil slovy: ,,Samotná představa, že tenhle film někdy dokončíme, byla naprosto surreálná. Každý normálně uvažující člověk už by to po těch letech dávno vzdal, ale tvrdohlaví snílci občas vyhrávají, takže díky všem těm bláznům, kteří se přidali a pomohli k tomu, aby se tenhle snímek stal skutečností."

No a my gratulujeme a těšíme se, protože Gilliam - i když jednou za čas natočí průměrný film - nikdy nenatočil nezajímavý nebo špatný film. A ty dobré a skvělé v jeho tvorbě naprosto převažují.




0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.