pátek 27. listopadu 2015

The Dark Knight III: The Master Race č.1 - první dojmy z očekávaného komiksu Franka Millera

,,A Good Death? There Is No Such Thing".  Tak přesně touhle větou začíná už třetí cesta do světa Temného rytíře v podání legendárního Franka Millera. A i když po prvním sešitu je brzy na závěrečné soudy, první dojmy si dovolit můžeme. Tím spíš, že Millerova práce silně ovlivnila nadcházející filmový blockbuster Batman vs Superman.

Související: Největší komiksové události - Momenty, které otřásly světem kreslených sešitů

Master Race se vrací do světa Temného rytíře tři roky po událostech The Dark Knight Strikes Again (a 15 let v našem světě poté, co v roce 2001 vyšlo The Dark Knight Strikes Again a dočkalo se rozporných recenzí). Zpátky je Wonder Woman, Superman i jejich dcera Lara a i když zatím jejich příběhové linky zdánlivě nesouvisí, není pochyb o tom, že časem se osudově protnou a že tady se teprve pokládají pevné základy pro velký příběh, který vyjde v celkem osmi sešitech.

Miller se pro práci na The Dark Knight III: The Master Race tentokrát spojil autorsky s Brianem Azzarellem, o kresbu se postaral Andy Kubert, jehož dílo pak dotahovali inker Klaus Janson a barevně Brad Anderson. Jinými slovy, toto ani zdaleka není čistě Millerův Temný rytíř a Miller podle všeho funguje na projektu spíš jako zaštiťující jméno, z jehož díla se vychází a který část zřejmě vymyslel, napsal nebo korigoval (jak moc a koli, o tom se nejspíš budou vést ještě dlouho diskuse). O to zajímavější ale Master Race je.

Téma: Čeká nás v blízké budoucnosti konec éry komiksových filmů?
Trailer: Preacher - seriál podle kultovního komiksu se představuje

Od začátku se drží Millerovy poetiky a zároveň ji citlivě aktualizuje ve všech směrech. To hlavní, temné podtóny, vnitřní monology a pomalu budované napětí prošpikovávané drsnými scénami tu ale zůstává. Všechno se to sice odehrává v Gothamu, ale je to Gotham současnosti, resp. je to naše současnost, co dorazilo do Gothamu. Najdete tu odkazy na show Jona Stewarta, fungují tu sociální média a když Batman dostává brutální  nakládačku od policajtů, zcela jasně tu rezonuje americká problematika posledních pár let, kdy policejní složky několikrát smrtelně překročily svoje pravomoce.

Posledních několik stran naplněných akcí, kdy Batman cedí krev mezi zuby, pak končí zvratem, který vás nenechá spát a dokazuje, že všichni, kdo se na The Dark Knight III: The Master Race jsou ve formě. Je to moderní a přesto je to pořád Millerův Temný rytíř s jeho atmosférou. Klobouk dolů před Millerem, že se o svůj svět podělil a nechal do něj vstoupit výrazněji ostatní tvůrce a klobouk dolů před nimi, že našli ten správný kompromis mezi respektem k Millerovu odkazu a současně měli odvahu posunout ho dál.

Související: DC Comics chystá do roku 2020 deset superhrdinských filmů!
TOP 8: Komiksové filmy, které nejsou inspirovány komiksem od Marvelu nebo DC




0 komentářů:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.