pátek 3. července 2015

Hvězdy našeho mládí: Bláznivá dovolená - Co dělají a jak vypadají herci ze skvělé letní komedie?

Je to 32 let, co se rodinka Griswoldů vydala na výlet do Walley Worldu. Jak se od té doby změnili její představitelé?

Komedie Bláznivá dovolená měla premiéru v roce 1983. Na film dohlédl jako režisér Harold Ramis a scénář napsal John Hughes. Ten se inspiroval u své krátké povídky Vacation 58, pro kterou se zase stal inspirací výlet jeho vlastní rodiny do Disneylandu. A právě Bláznivá dovolená byla odrazovým můstkem pro jeho scenáristickou i režisérskou kariéru.

I film sám o sobě byl úspěšný, při rozpočtu 15 milionů vydělal více než 61 milionů dolarů a líbil se také kritikům. Kromě jiného byl například čtenáři serveru Total Film vyhlášen 46 nejlepší komedií všech dob.

Chevy Chase/Clark W. Griswold, Jr.

Herec, kterého málem zabil proud během natáčení filmu Moderní problémy (1980), se objevil v několika filmech ze série National Lampoon. Ale právě Vánoční prázdniny a Bláznivá dovolená (1983) jsou těmi nejlepšími. Díky nim se mu herecky dařilo, ale Chevy se nevěnoval jen této profesi, vrhl se také na hraní na saxofon a pomohl natočit a objevil se ve videoklipu Voices That Care na podporu amerických vojáků, kteří se zúčastnili Operace pouštní bouře a také podporoval Mezinárodní červený kříž. Jinak ale začátek devadesátých let nebyl pro jeho kariéru zrovna úspěšný. Natočil několik filmů (Neviditelný na útěku), ale žádnému se příliš nedařilo. Ani Bláznivá dovolená v Las Vegas (1997) se nestala trhákem. Nic moc se na tom nezměnilo ani po roce 2000. Filmy jako Zoom: Akademie pro superhrdiny (2006) příliš parády nenadělaly. Dobře nedopadla ani jako talk show The Chevy Chase Show, kterou Fox stáhl z vysílání už po pěti týdnech. Chase se tak zaměřil na reklamy a také na seriály. Získal jednu z hlavních rolí ve skvělém sitcomu Zpátky do školy/Community. Ten ale po několika letech opustil (sám o něm tvrdil, že mu nepřijde vtipný). Ne zrovna pochopitelný krok s ohledem na vývoj jeho kariéry. Nedávno jsme ho mohli vidět v pokračování úspěšné komedie To byl zítra flám (ve které si střihl cameo) a prý také pracuje na filmu s Davidem Aykroydem. Jejich zatím posledním projektem byl film Nic než trable (1991). Chevy se brzy objeví v rebootu Bláznivé dovolené (2015). Herec má tři dcery (Cydney, Caley a Emily) s Jayni Luke. Chevy se označuje za liberálního demokrata a silně se angažuje v politice.

Beverly D´Angelo/Ellen Smith Griswold
Herečka odstartovala svou kariéru na Broadwayi, ale dařilo se jí také v seriálech a ve filmu. Za první dámu country music (1980) byla nominována na Zlatý glóbus a za televizní film A Streetcar Named Desire (1984) zase na Emmy. Přesto je ale její životní rolí právě Ellen Griswold, kterou si zahrála dohromady pětkrát (čtyři celovečerní filmy + krátký film, reklamy nepočítáme). Po Vánočních prázdninách se také vrátila k divadlu a v roce 1994 získala Theatre World Award za představení Simpatico. Kromě toho byla k vidění v seriálech jako Vincentův svět nebo Město žen. Nezahálí, ani pokud jde o filmy, objevila se ve více než padesáti titulech. Například ve vynikajícím Kultu hákového kříže (1998) nebo v Black Water Transit (2009). Vtipnou roli měla v Zahulíme, uvidíme 2 (2008). I ona si zopakuje svou roli v nové Bláznivé dovolené. V roce 1981 se vdala za italského aristokrata Dona Lorenza. Později se dala dohromady s držitelem Oscara Antonem Furstem, ten ale spáchal v roce 1991 sebevraždu. V letech 1996 až 2003 žila s hercem Al Pacinem, mají spolu dvojčata Antona a Olivii.

Anthony Michael Hall/Russell "Rusty" Griswold

Přestože jeho výkon v Bláznivé dovolené pochválil i sám její scenárista, tak za jeho zlomový film je považován projekt Sixteen Candles (1984). Právě ten režíroval John Hughes, scenárista Bláznivé dovolené. Anthonymu bylo nabídnuto, aby se vrátil v dalších dílech Bláznivé dovolené, ale odmítl s tím, že se chce soustředit na jiné tituly. Například na kultovní Snídaňový klub (1985) nebo Podivnou vědu (1985). Oba filmy režíroval i napsal John Hughes. Následně se herec přidal k obsazení Saturday Night Live. Bylo mu 17 let, byl tak nejmladším členem obsazení vůbec. Jeho kariéra byla dál na vzestupu. Byla mu například nabídnuta role v Olověné vestě (1987), ale nakonec se s tvůrci nedohodl. Smutnit ale nemusel, v následujících letech se objevil v jiných zajímavých projektech jako je Střihoruký Edward (1990). V roce 1994 si také na filmu Ať žije Caesar! vyzkoušel i režii. V následujících letech si zahrál ve spíše méně výrazných projektech, na výslunní se vrátil v roce 1999 s na Emmy nominovaným filmem Piráti ze Silicon Valley. Po roce 2000 byl k vidění například ve filmu 61* (2001) nebo se mihnul v Temném rytíři (2008). K vidění byl i v seriálu Zpátky do školy.

Dana Barron/Audrey Griswold

Na rozdíl od Anthonyho, Dana neměla až tak zářnou kariéru. I když úplně špatné to také nebylo. Zahrála si v seriálu Villém Tell a za svůj výkon v televizním filmu No Means No (1988) získala cenu Emmy. Kromě toho byla k vidění v seriálech jako Beverly Hills 90210 nebo Babylon 5. Roli Audrey si zopakovala v nepovedeném spin-offu k Vánočním prázdninám Bláznivá vánoční dovolená bratrance Eddieho (2003). V posledních si zahrála například ve filmu Bezvadíkyještěprosím (2010). Dana je v dlouhodobém vztahu s režisérem, scenáristou a producentem Michaelem Vickermanem. Mají spolu syna Taylora.

Randy Quaid/bratranec Eddie
Přestože Randa ztvárnil více než  filmových 90, tak je jeho mladší bratr Dennis Quaid o něco známější. Ale i Randy má na kontě několik velkých úspěchů. Například za film Poslední eskorta (1973) byl nominován na ceny BAFTA, Zlatý glóbus a Oscara. Zabodoval i díky televiznímu filmu LBJ: První léta (1987). Za ten byl nominován na Emmy a získal Zlatý glóbus. Zlatý glóbus a Emmy obdržel za minisérii Elvisovy začátky (2005). Kromě toho má v životopisu hromadu dalších zajímavých projektů, od ceněného Půlnočního expresu (1978), přes velkolepý sci-fi blockbuster Den nezávislosti (1996), až po komedii Bulšit (2001). Zahrál si také ve veleúspěšném dramatu Zkrocená hora (2005). Jeho tvůrce sice zažaloval, protože mu prý nakukali, že půjde o malý film, jehož ambicí není vydělat a to z důvodu toho, aby se spokojil s co nejmenším platem, ale žalobu nakonec stáhl. Randy se také věnuje divadlu a hudbě, má kapelu jménem Randy Quaid & Fugitives. Herec má dceru Amandu s Ellou Marií Jolly, ale pár se v roce 1989 rozvedl (žili odděleně od roku 1986). Ve stejném roce se oženil s režisérkou Evi Motolanez.

2 komentářů:

Děkujeme za Váš názor.