čtvrtek 11. června 2015

TOP 6: Nejlepší a nejhorší seriály na motivy knih (1. část)

Skoro každý vám potvrdí, že seriál/film se nikdy nevyrovná knize. Ale těmto projektům se to docela úspěšně daří. Minimálně nedělají předloze ostudu.

6. Masters of Sex

Předloha: Masters of Sex: The Life and Times of William Masters and Virginia Johnson, the Couple Who Taught Americe How to Love (Thomas Maier)
Stanice: Showtime
Status: 12. července odstartuje třetí řada
Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 8,1/10
Hodnocení Metacritic: 89 %
Hodnocení Rottentomatoes: 8,7/10

Seriál stanice Showtime nás vezme do padesátých let, do doby, kdy se první odvážlivec rozhodl zaměřit na výzkum lidské sexuality. Inspirací pro ceněný seriál se stala biografická kniha od Thomase Maiera, ovšem je nutné upozornit, že se jí seriál inspiruje relativně volně. Ale ono to nevadí, hlavní je, že je povedený, o čemž svědčí i nominace na Zlatý glóbus.

5. Orange is the New Black

Předloha: Orange is the New Black: My Year in a Women´s Prison (Piper Kerman)
Stanice: Netflix
Status: 12. června bude uvolněna třetí řada, už byla schválena i čtvrtá
Hodnocení ČSFD: 85 %
Hodnocení IMDb: 8,4/10
Hodnocení Metacritic: 89 %
Hodnocení Rottentomatoes: 9,1/10

My máme svou Přítelkyni z domu smutku, Američané zase Orange is the New Black. A rozhodně se mají čím chlubit. Seriál, který mapuje zážitky Piper Kerman v ženském vězení, je vynikající. Zábavný, milý, i dramatický a vůbec, ale vůbec nás nepřekvapuje, že si odnesl 12 nominací na cenu Emmy (plus hromadu nominací na jiné ceny, včetně Zlatých glóbů). Další důkaz toho, že Netflix představuje pro klasické televizní stanice více než důstojného konkurenta.

4. Impérium - Mafie v Atlantic City

Předloha: Boardwalk Empire: The Birth, High Times, and Corruption of Atlantic City (Nelson Johnson)
Stanice: HBO
Status: 26. října 2014 ukončeno po pěti řadách
Hodnocení ČSFD: 88 %
Hodnocení IMDb: 8,7/10
Hodnocení Metacritic: 83 %
Hodnocení Rottentomatoes: 7,8/10

I tenhle seriál stanice HBO se má čím pochlubit. Je to 40 nominací na Emmy (17 proměněných) a navíc dva Zlaté glóby. A není se čemu divit, mafiánské dobové drama oslní jak hereckými výkony, tak autenticky působící atmosférou. Tak to vypadá, když se na seriálu podílí specialista na žánr Martin Scorsese. Ten natočil i pilotní epizodu, která vyšla na pěkných 18 milionů dolarů. Ale byla to rozhodně dobrá investice.

SOUVISEJÍCÍ: NEJDRAŽŠÍ TELEVIZNÍ SERIÁLY - KTERÉ SERIÁLOVÉ PROJEKTY STÁLY TOLIK, ŽE SE VÁM Z TOHO PROTOČÍ PANENKY?

3. Hannibal

Předloha: Red Dragon (Thomas Harris)
Stanice: HBO
Status: Aktuálně běží třetí řada
Hodnocení ČSFD: 82 %
Hodnocení IMDb: 8,6/10
Hodnocení Metacritic: 88 %
Hodnocení Rottentomatoes: 9,2/10

Recenzenty do nebeských výšin vychvalovaný projektů je vizuálně opojným a výtečným seriálem o sériovém vrahovi, kterého známe už z knih í stříbrného plátna. Ale nic ze své působivosti neztrácí ani na obrazovce. Pro někoho je televizní Hannibal možná až příliš matoucí a nezáživný, ale ti, kteří mu přijdou na chuť si užijí každou minutu této skvělé seriálové podívané, která se vám zaryje pod kůži.

2. Hra o trůny

Předloha: Knižní série Píseň ledu a ohně (George R. R. Martin)
Stanice: HBO
Status: Aktuálně běží pátá řada, herci uzavřeli smlouvu i na šestou
Hodnocení ČSFD: 92 %
Hodnocení IMDb: 9,5/10
Hodnocení Metacritic: 91 %
Hodnocení Rottentomatoes: 9/10

Jak to tak u populární projektů bývá, čím více se o nich mluví, tím častěji se objevují lidé, kteří jim nemohu přijít na jméno. A podobné je to i v případě Hry o trůny. Někteří nechápou, proč o ní ostatní tak básní. Ale my ano. Je velkolepá, skvěle obsazená, zajímavě dějově propletená (i když občas možná až moc), prostě jde o jeden z nejvýraznějších fantasy seriálů vůbec. A to není přehánění, to je objektivní fakt.

1. Sherlock

Předloha: Knižní série od sira Arthura Conana Doylea
Stanice: BBC
Status: Třídílná čtvrtá série by se měla objevit na počátku příštího roku
Hodnocení ČSFD: 92 %
Hodnocení IMDb: 9,3/10
Hodnocení Metacritic: 88 %
Hodnocení Rottentomatoes: 8,6/10

Může seriál, ve kterém hrají hlavní role Benedict Cumberbatch a Martin Freeman dopadnou špatně? Jasně, že ne. Sherlock je toho jasným důkazem. Samozřejmě, není to zásluha jen zmíněné dvojice, velmi jim pomáhá vypilovaný scénář a precizní režie. Dohromady nám tak vznikl celek, který si získal fanoušky ve více 200 teritoriích, do kterých byl prodán. Nemluvě o tom, že se třetí řada stala nejsledovanějším dramatickým pořadem ve Velké Británii od roku 2001. Třešinkou na dortu je pak hromada různých cen a to i těch nejprestižnějších.

Na řadu přichází obligátní otázka, který seriál inspirovaný knižní předlohou se nejvíce líbí vám?

5 komentářů:

  1. No dalo by se rici, ze mi tam chybi Dexter na ukor mene kvalitnich zalezitosti... Rozhodne je lepsi, nez Masters of Sex nebo Hannibal...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Seriál Dexter se drží knihy jen v první sérii. V ostatních pak už knižní sérií od Jeffa Lindsaye nemá nic společného.

      Vymazat
    2. Tím chceš říct že Sherlock jede striktně podle Doyla?

      Vymazat
  2. 5. a 6. jsem ještě neviděl, takže nemůžu soudit. Nicméně ostaní jsou skvělé a to hlavně Sherlock a taky jsem jeden z těch co se někdy ztráci v Hannibalovi. Na druhou stranu při každé epizodě mám skličující depresivní pocit. A to je asi dobře.

    OdpovědětVymazat
  3. za mě ještě Outlander a naprostý souhlas s Orange is the new black

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.