pátek 22. května 2015

Hvězdy našeho mládí: Deset důvodů, proč tě nenávidím - Co dělají a jak vypadají herci ze zábavné teenagerovské komedie

Když se spojí puberťáci a Shakespeare.

Většina teenagerovských komedií je, řekněme si to rovnou, ne úplně koukatelnou záležitostí. Ne pro lidi starší 18 let. Ale Deset důvodů, proč tě nenávidím je jednou z čestných výjimek. Možná je to tím, že jako inspirace posloužila Shakespearova komedie Zkrocení zlé ženy.

Samozřejmě, tvůrci si legendární dílo uzpůsobili a zasadili ho do moderní doby. A tak nám vznikla zábavná, vtipná a dobře obsazená komedie, která odstartovala kariéru Julii Stiles, Heathu Ledgerovi i Josephu Gordonu-Levittovi.

Film se dočkal pozitivních ohlasů od diváků i kritiků, ale finančně příliš nezabodoval, když při rozpočtu 30 milionů utržil jen 53,5 milionů dolarů. Tvůrce ale může těšit, že 16 let po své premiéře je projekt považován za jednoho z nejvýraznějších zástupců žánru teenagerovských komedií.

Julia Stiles/Katarina Stratford

Jak bylo řečeno, film znamenal pro Julii zlom v kariéře, odnesla si za něj například cenu MTV a také se díky němu dočkala dalších zajímavých nabídek. A dvě z nich byly opět inspirované dílem Shakespeara. Konkrétně jsou to projekty Hamlet (2000) a "O" (2001). Ve stejném roce se objevila v dalším oblíbeném teenagerovském filmu a to Nežádej svůj poslední tanec. O rok později získala roli v prvním dílu skvělé špionážní série o Bourneovi. V té působila několik následujících let a stala se jednou z nejvýraznějších prací její dosavadní kariéry. V následujících letech se objevila v několika zajímavých projektech jako je Terapie láskou (2012), zábavný sitcom The Mindy Project nebo thrilleru Uzavřený kruh (2013). Julia se často věnuje i divadlu a občas si odběhne k režii (Raving). Ve volném čase se věnuje charitě (například stavěla domy pro chudé v Kostarice).

Heath Ledger/Patrick Verona

Po Deseti důvodech, proč tě nenávidím si Heath rozhodně nemohl stěžovat na nedostatek příležitostí. V následujících letech byl k vidění v hromadě zajímavých filmů jako Patriot (2000), Příběh rytíře (2001), Ples příšer (2001) nebo Legendy z Dogtownu (2005). Ve stejném roce si získal srdce kritiků díky filmu Zkrocená hora. Za svůj výkon si odnesl nominaci na Zlatý glóbus i Oscara. Následovaly další pozitivně přijaté snímky Candy (2006) a Beze mě: Šest tváří Boba Dylena (2007). Bez ohledu na Ledgerovy nesporné herecké kvality se oznámení o tom, že ztvární Jokera v Temném rytíři (2008) setkalo s rozporuplnými reakcemi. Nakonec ale museli pochybovači uznat, že to byla výtečná castingová volba. Důkazem je Oscar a Zlatý glóbus. Tyto ceny ale nemohl Heath převzít, 22. ledna 2008 herec zemřel. Důvodem byla kombinace fyzického vyčerpání a léků na předpis. O sebevraždu ale nešlo. Ledger stihl natočit část záběrů pro Imaginárium Dr. Parnasse (2009). Pro zbytek scén ho ale museli nahradit jiní herci. Heath si vyzkoušel i režii a to na filmu Modest Mouse: King Rat (2007). Od roku 2004 chodil s herečkou Michelle Williams, dcera Matilda Rose se jim narodila v roce 2005, kmotry se jí stali herci Jake Gyllenhaal a Busy Phillips. Heath a Michelle se ale v roce 2007 rozešeli. Poté se dal Heath dohromady s modelkou Gemmou Ward.

Joseph Gordon-Levitt/Cameron James

Joseph se v následujících letech vrhl na studia, ale v roce 2004 z vysoké školy odešel, aby se plně věnoval herectví. Ovšem, jak sám prohlásil, chtěl se správně rozhodovat a přijímat role v dobrých filmech. Někdy se mu to podařilo (Latter Days, Mysterious Skin), jindy až tolik ne (Stín zabijáka). V roce 2005 si zahrál i v seriálu Vražedná čísla, ve kterém měl hlavní roli jeho kolega z Deseti důvodů, proč tě nenávidím David Krumholtz. Po roce 2005 měl party v několika zajímavých projektech jako Komplic (2007) nebo 500 dní se Summer (2009). Herec se nevyhýbal ani blockbusterům (G.I. Joe). A stejně jako Heath, i on se objevil v Nolanově trilogii o Batmanovi, avšak ne ve druhém, ale ve třetím dílu Temný rytíř povstal (2012). Určitou dobu se spekulovalo o tom, že je kandidátem na Robina, ale nakonec se to nepotvrdilo. Ještě před Temným rytířem si ale zahrál v chváleném filmu 50/50 (2011). Za zmínku určitě stojí i sci-fi Looper (2012). V poslední době byl k vidění například v Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil (2014). Případně v Don Jon (2013), kterého i režíroval a napsal. Tento rok bude si zahraje ve filmu Olivera Stonea Snowden a Chůzi po laně Roberta Zemeckise. Herec také připravuje (jak producent a režisér) adaptaci komiksu Sandman. Od minulého roku je Joseph ženatý s Tashou McCauley.

Larisa Oleynik/Bianca Stratford

Už v průběhu natáčení Deseti důvodů, proč tě nenávidím se Larisa začala objevovat v seriálu Takoví normální mimozemšťané (a to jako přítelkyně postavy, kterou ztvárňoval Joseph Gordon-Levitt), kde vydržela do roku 2000. Poté si zahrála v několika nezávislých filmech (100 sladkých holekA Time for Dancing). Následovalo několik seriálů jako Beze stopy, Mad Men nebo Havaj Five-0. Nedávno byla také k vidění v televizním filmu Remember Sunday (2013). Všimnout jste si jí mohli i v seriálu Extant. V letech 1999 až 2002 byla ve vztahu s Josephem Gordonem-Levittem, kdo je jejím aktuálním partnerem se neví.

Jak se vám film líbil? Patří k vašim oblíbeným teenagerovským komediím nebo máte jiné favority?

9 komentářů:

  1. Zlatý glób? Snad glóbus, ne?
    A Joseph si toho Robina vlastně zahrál, i když je tam jen zmíněno jako druhé jméno. Nebo jste myslel samostatný film?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, myslel jsem samostatný film.

      Vymazat
    2. nespekulovalo se taky, že bude hrát Jokera, kvůli jeho podobě s Ledgerem? to se možná pletu, mám jen ten pocit

      Vymazat
    3. A také Dr. Strange, mám pocit :D. Byl spojován s hromadou komiksových rolí.

      Vymazat
    4. Dr. Strange mohl hrát taky Ewan Mcřehoř, což je podle mě škoda že ho nehraje :D nicméně myslel jsem to spíš jako že se u zrovna u jednoho filmu měl nahradit Ledgera kvůli podobnosti, u doktora byl asi prostě jen jednou z možností

      Vymazat
  2. Docela by mě spíš zajímalo, kdo dává dohromady obsazení herců, že se mu povede rozpoznat tolik mladých talentů a dát je všechny dohromady.
    I když jestli to stálo skutečně 50 miliónů, a ten film nemá triky, tak asi ty herce jednoduše přeplatili vůči jiným nabídkám, které v té době mohli mít.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak v dané době nikdo z herců neplatil za extra velkou celebritu, takže je ani přeplácet nemuseli a hádám, že nedostali zrovna horentní sumy, ale brali to jako šanci prosadit se (což se nakonec povedlo). Jen pro upřesnění, film stál 30 miliónů, vydělal 53,5 milionů.

      Vymazat
  3. Divím se, že jste u Larisy neuvedli Tajuplný svět Alex Mackové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V něm hrála před vznikem Deseti důvodů, proč tě nenávidím (pokud se nemýlím, skončil v roce 1998). V článku je řeč o projektech, kterým se věnovala během natáčení daného filmu a po něm.

      Vymazat

Děkujeme za Váš názor.