pondělí 2. března 2015

RECENZE: Policie Modrava - Průměrná kriminálka hlásí příchod


Jak se povedl nový seriálový hit Novy?

Český televizní divák dával v posledních letech jasně najevo, že preferuje tradiční české seriály. Proto se dařilo Případům 1. oddělení, Vinařům nebo nyní vztahovce Všechny moje lásky. Tohoto hladu po nových českých seriálech nyní využívá i nejsledovanější komerční televize v Česku Nova, která nasadila dlouho odkládanou kriminálku Policie Modrava.

Nudná Šumava

Policii Modrava původně Nova věnovala objednávku na pilotní díl. Poté se s výrobou dalších částí nepočítalo. Jenomže nečekaný úspěch odvysílaného pilotního filmu Novu přiměl přehodnotit své rozhodnutí. A tak nakonec byla první série schválena a poslána do výroby. Nyní jsme se konečně dočkali prvního plnohodnotného dílu. Jaký byl?

Upřímně řečeno, Policie Modrava není ničím převratná. Scénář nám naservíroval vcelku nudný případ. A ona nuda se váže k celé epizodě. Styl seriálu je převážně konverzační. To znamená, že celou stopáž sledujeme dialogy vestoje nebo vsedě, příjezdy a odjezdy aut a prostřihy na šumavské exteriéry sloužící jako výplň.  

Policie Modrava zdůrazňuje malost vesnice, v níž se děj odehrává, malostí sebe sama. Příběh otráveného koně vás nechává vcelku chladným. Vyšetřování probíhá rutině většinou spočívá ve výsleších jednotlivých postav. Nechápejte mě špatně, to ještě neznamená, že by to bylo špatně. Česká kriminálka nepotřebuje autohoničky, výbuchy a všudypřítomné přestřelky. Jenomže samotnný způsob narace příběhu je naprosto unylý. Na obrazovce se neděje skoro nic, celý děj se tzv. prokecá a nedokáže efektivně vtáhnout diváka do děje. Přitom právě kriminálka by měla přinášet určité napětí, sympatie k vyšetřovatelům a antipatie k pachateli. Nic takového ale nepřichází.

Velký problém Policie Modravy je už samotný styl, jakým je natočena a sestříhána. Záběry jsou většinou statické. Kamera se hýbe jen v exteriérech. Mnohdy tu jsou neopodstatněné záběry na přírodu, které jsou do seriálu vloženy jen proto, aby se nezapomnělo, že se děj odehrává v horském prostředí.

Herci své monology pronášejí bez zájmu. Jediný, kdo se snaží hrát je Václav Vydra a ve výsledku přehrává. Zbytek herců si odvede své, věty jsou na place nějak odříkány a tím to hasne. Svým způsobem za to může scénář, který předepisuje nevýrazné charaktery. Běžný divák se v přehršli podobných postav ztrácí a ani na konci dílu si není schopný zapamatovat, kdo se jak jmenuje. Ba co je horší, z odvedených výkonů ani není jasné, kdo má být titulní postavou. Soňa Norisová v roli kapitánky Vinické odvádí průměrný výkon bez zájmu. Její postava ničím nevyniká ani nepřevyšuje vedlejší charaktery. Jinými slovy, nemá dostatečné charisma, šarm ani není zajímavá na to, aby dokázala seriál utáhnout. Chybou je, že taková postava se v seriálu vůbec nevyskytuje.

Rutinérsky působí i střih, který vám v drtivé většině scén nabídne prostřih už na běžící dialog. Všechny postavy už jsou ve své lokaci a scéna začíná větou, která prozrazuje, že rozhovor už dávno začal, jenom my u toho nebyli. Herec pak jenom mluví, nemá ani co pořádně hrát. A co víc, takovým způsobem není možné budovat napětí a atmosféru. To jsou mimochodem další dvě věci, které Modravě chybí.

Verdikt

Policie Modrava se dá označit za kriminální Doktory z Počátků. Charektery jsou nezajímavé a divákům splývají. Střihač s režisérem zabíjejí atmosféru tím, že střihnou na lokaci, kde se okamžitě pronášejí nezáživné dialogy. Nepracuje se s napětím ani s očekáváním. Není tu žádná gradace. Okrajové linky s týranou manželkou a žlučníkovým záchvatem v epizodě slouží jen jako vycpávky na zaplácnutí stopáže, ničím děj ani seriál neobohacují. Záběry na přírodu jsou účelové, i když by měly přirozeným způsobem vykreslovat atmosféru prostředí. Slouží však jen jako předěly k jednotlivým obrazům.

Sečteno a podtrženo, obyčejného českého diváka seriál neurazí ani nenadchne. Dáse při něm v klidu žehlit či zašívat si děravé fusekle. A mnohdy je to zašívání dramatičtější než to, co se děje na obrazovce. Pakliže chcete novodobou kvalitní českou kriminálku s výborně propracovanými  lidskými postavami, atmosférou a napětím, sáhněte po Případech 1. oddělení.

Hodnocení: 4/10

Líbí se vám Policie Modrava? Jak byste první nepilotní díl hodnotili vy?   

Foto: TV Nova

6 komentářů:

  1. Nic moc. Zlaté komunistické seriály.

    OdpovědětVymazat
  2. Mně se to líbilo, alespoň to nejsou Moje první Lásky s otřesnou Žilkovou! Jo a hodnocení 4/10 to rozhodně není, dal bych tomu 7/10 skoro to vypadá, tak jak Blesk tak i Gorilla prosazují Tv Primu za každou cenu.. když si koupím Blesk, tak mám zakroužkované šechno jen od Primy jako reklama je to příšerné. Obzinová by měla podat výpověd, protože dokuď tam nebyla, tak ordinace měla konkurenta VKVéčka.. a teďka jde do sraček..

    OdpovědětVymazat
  3. Jo jo, když se v seriálu nic neděje, je to na vesnici, plné švejkovských vidláků, není to napínavé, tajemné, ani pořádně k smíchu, vše je malé, zatuchlé a pořád stejné, zkrátka šedé, unylé, nudné, průměrné a takové, že by to v žádné jiné zemi neuspělo, tak to se jednoduchým Čechům líbí. Další česká srač*a, kterou by nekoupilo ani Slovensko. A lůza s párkama za 20 korun z Penny v ruce, rozvalená na gauči s přehozem od babičky, si chrochtá, že to je skoro stejně dobré, jako šedesát let staré komunistické seriály, protože ty jsou pochopitelně mnohem lepší než všechno moderní. Vítejte v Česku, v zemi, která si hraje na západ, ale její retro vkus je mnohem horší než kdekoliv na východě.

    OdpovědětVymazat
  4. Nádherný seriál z prostředí Šumavy,měla jsem možnost se podívat na natáčení s panem Satoranským,paráda...

    OdpovědětVymazat
  5. rádi jsme seriál sledovali, rozhodně se nám líbil více něž ty mýdlové opery druhu ordinace a ulice a podobné

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.