čtvrtek 8. ledna 2015

Téma: Největší filmové propadáky roku 2014

Filmová branže je nejistá. Některé projekty mohou vydělat stamiliony, i když to od nich nikdo nečeká a jiné prodělat takové částky, že se obyčejným smrtelníkům protočí panenky. Které tituly roku 2014 byly nejprodělečnější?


Sin City: Ženská, pro kterou bych vraždil

Rozpočet: 90 milionů dolarů
Tržby: 39,5 milionů dolarů

Na druhý díl Sin City se čekalo dlouho a napjatě. Nakonec se projekt do kin dostal, ale že by oslnil, to se říct nedá. Na první díl se rozhodně nechytá a tak se není čemu divit, že film nevydělal ani polovinu toho, co stál.

The Identical

Rozpočet: 32 milionů dolarů
Tržby: 2,84 milionů dolarů

Kvalitou neoslnil ani hudební film o mladíkovi, který je synem kněze, ale chce se stát rockovým muzikantem. Zápletka není zrovna lákavá a nejde o jediný problém, který film trpí.

Herkules: Zrození legendy

Rozpočet: 80 milionů dolarů
Tržby: 57,67 milionů dolarů

Málokoho asi překvapí, že se z Herkula stal propadák. Trailery vypadaly jako z filmu natočeného za pár dolarů (kam se ztratilo těch 80 milionů, to by nás zajímalo) a i finální produkt byl béčkový, až to bolelo. Je tak docela překvapivé, že projekt se stal jedním z nejvíce "nelegálně" stahovaných filmů roku.

SOUVISEJÍCÍ: TOP 10: NEJVÍCE "NELEGÁLNĚ" STAHOVANÉ SERIÁLY A FILMY ROKU 2014

Já, Frankenstein

Rozpočet: 90 milionů dolarů
Tržby: 71,52 milionů dolarů

I po zhlédnutí (pokud to vydržíte do konce) fantasy Já, Frankenstein se člověk musí ptát, do čeho tvůrci investovali oněch 90 milionů dolarů, protože vizuály působí velmi lacině. Nemůžeme říct, že film neměl pár zábavných okamžiků, ale bylo jich příliš málo na to, aby se z projektu stalo guilty pleasure.

Zimní příběh

Rozpočet: 80 milionů dolarů
Tržby: 27,44 milionů dolarů

Bez ohledu na kvalitní obsazení a hudbu se ze Zimního příběhu vyklubala nezáživná a zmatená podívaná, která v kinech příliš parády nenadělala a rychle zmizela v zapomnění.

Transcendence

Rozpočet: 135 milionů dolarů
Tržby: 103,04 milionů dolarů

Dvorní kameraman Christophera Nolana Wally Pfister se rozhodl, že také natočí své velkolepé sci-fi s přesahem. Záměr to byl pěkný, ale od Nolana zřejmě neodkoukal vše, co měl a tak Transcendence nenaplnila očekávání. Ani po stránce kvality, ani po stránce finační.

Pompeje

Rozpočet: 115 milionů dolarů
Tržby: 117,83 milionů dolarů

Pompeje jsou docela koukatelný kousek. Přepálený blockbuster, který plní to, co má, uspokojí především po vizuální stránce (pánské publikum katastrofické scény a souboje, dámské osvalený Kit Harington). Jenže za filmem stojí Paul W.S. Anderson, kterému někteří rádi dávají za uši už jen proto, aby ukázali, jací jsou filmoví odborníci a na to zřejmě Pompeje doplatily.

Left Behind

Rozpočet: 27 milionů dolarů
Tržby: 19,68 milionů dolarů

Nicolas Cage má prostě na filmy čuch. Ale asi na ty špatné, protože se mu opět podařilo objevit se v projektu, který nejen, že je extrémně nepovedený, ale také ekonomicky neúspěšný. Holt se dál bude víc řešit, jaký účes Cage má, než to v jakých filmech si zahrál.

Get On Up - Příběh Jamese Browna

Rozpočet: 55 milionů dolarů
Tržby: 32,4 milionů dolarů

Život Jamese Browna je sice zajímavý, ale nebyl převeden na stříbrné plátno tak, aby zaujal i diváky. Biografický hudební snímek není špatný, ale ani ničím nepřesahuje hranice žánru a tak trošku se ztrácí mezi ostatními projekty podobného ražení.

Draft Day

Rozpočet: 50 milionů dolarů
Tržby: 29,77 milionů dolarů

Sportovní film Draft Day je docela fajn a točí se kolem amerického fotbalu, takže by se dalo čekat, že americké publikum něco takového ocení. Nestalo se a projekt tak skončil v červených číslech. Což je trošku škoda, nezasloužil si to.

Legends of Oz: Dorothy´s Return

Rozpočet: 85 milionů dolarů
Tržby: 18,68 milionů dolarů

Docela slušné písničky, ale jinak animák, který proti konkurenci neobstál. A to nebyl zrovna laciný. 85 milionů dolarů není málo a tak jsou tržby ve výši necelých 19 milionů dost strašidelný výsledek.

Sabotage

Rozpočet: 55 milionů dolarů
Tržby: 18,01 milionů dolarů

Arnold Schwarzenegger v hlavní roli, režie David Ayer (Patrola), startovní pozice filmu byla dobrá. Nevyšlo to a Sabotage zůstala za očekáváními. Nebyla to žádná hrůza, ale ani nic, co by se se zapsalo do historie akčního žánru.

Men, Woman & Children

Rozpočet: 16 milionů dolarů
Tržby: 1,71 milionů dolarů

Není divu, že Adam Sandler kraluje žebříčku nejvíce prodělečných filmů, když se objevuje v projektech, které vydělají zhruba desetinu toho, co stály. Ale zrovna tento projekt si to tak úplně nezasloužil, není to žádná hrůza, ale docela působivý snímek. Ovšem ne dost, aby vydělal.

Viděli jste některé ze zmíněných filmů? Myslíte si, že prodělaly zaslouženě?

1 komentářů:

  1. Zatím jsem viděl jen "Já, Frankenstein" a ten si to určitě zasloužil. Tak blbý (na to, že to měl být hit) film jsem už dlouho neviděl.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.