pátek 5. prosince 2014

Hvězdy našeho mládí: Terminátor - Co dělají a jak vypadají herci z kultovní sci-fi?

Tento týden se nese ve znamení Terminátora, díky tomu, že se objevil trailer na Terminátor Genisys. Tak se pojďme vrátit na začátek a podívejme se na to, jak jsou na tom herci z prvního dílu.

Ten měl premiéru v roce 1984. Režii dostal na starost James Cameron, který společně s producentkou filmu Gale Anne Hurd napsal i scénář. Gale odkoupila práva na film od Camerona za jeden dolar s tím, že James měl jednu podmínku - bude režírovat.

Původně se nečekalo, že by se z projektu vyklubala podívaná, která zaujme kritiky nebo diváky, ale opak byl pravdou. Film za 6,4 milionů dolarů vydělal 78,4 milionů dolarů, nakopl Cameronovu kariéru, upevnil pozici Arnold Schwarzeneggera a v roce 2008 film archivovala Kongresová knihovna.

Arnold Schwarzenegger/Terminátor

Arnie už byl v době natáčení Terminátora relativně proslulý, především díky roli v Barbaru Conanovi (1982), ale Terminátor jeho pozici akční hvězdy ještě upevnil. V následujícím roce si zahrál v neúspěšné (ale námi docela oblíbené) fantasy Rudá Sonja, ale především se objevil v další testosteronové klasice - Komando. Úspěšný byl i rok 1987, kdy si Schwarzenegger zahrál ve sci-fi Běžící muž, ale hlavně v Predátorovi. Komedie Dvojčata (1988) pak ukázala, že Arniemu není cizí ani odlehčená podívaná, což ukázal ještě několikrát (Policajt ze školky, Junior, Rolničky, kam se podíváš). V roce 1990 přijal roli ve sci-fi Total Recall a byl už v tak dobré pozici, že mohl žádat 10 milionů a 15 % ze zisku filmu. O rok později si zahrál v Terminátor 2: Den zúčtování, který se stal nejvýdělečnějším projektem roku 1991 (tržby skoro 520 milionů dolarů). Naopak, ne zrovna dobře si vedla komedie Poslední akční hrdina (1993), ale chuť si Arnie a jeho fanoušci spravili díky další spolupráci s Cameronem a to na projektu Pravdivé lži (1994). Následně ale herec ukázal, že pokud jde o čuch na role, nemá ho ještě tak vypilovaný. Svědčí o tom především nepovedená komiksová adaptace Batman a Robin (1997). Dobře si nevedly ani filmy jako Konec světa (1999), 6. den (2000) nebo Protiúder (2002). Jeho kariéru nakonec neoživil nikdo jiný, než Terminátor, respektive jeho třetí díl s podtitulem Vzpoura strojů (2003). Bez ohledu na úspěch filmu, Schwarzenegger se rozhodl odpočinout si od herectví a vydal se na politickou dráhu. Stal se guvernérem státu Kalifornie. Na stříbrném plátně se tak objevoval především v cameo rolích (Vítejte v džungli, Cesta kolem světa za 80 dnů). V roce 2011, když skončilo jeho funkční období, oznámil, že se vrátí k filmu. Zvažoval několik projektů (například remake Predátora nebo Běžícího muž), ale nakonec situaci zkomplikovaly jeho osobní problémy (najevo vyšla jeho nevěra). Přesto se v roce 2012 objevil v Expendables: Postradatelní 2 (v jedničce se mihl také, ale měl méně prostoru) a následně v Plánu útěku, opět se Sylvesterem Stallonem. Tento rok si zahrál v Sabotážitřetích Expendables, ale ani jeden film nenaplnil očekávání. Arnie se v příštím roce objeví v Terminátor: Genisys a také v The Legend of Conan. Arnold má čtyři děti s novinářkou a neteří bývalého amerického prezidenta Johna F. Kennedyho Marii Shiver. Mají spolu čtyři děti. Jejich vztah ale skončil v roce 2011, když vyšlo najevo, že herec má dítě s jejich hospodyní.

SOUVISEJÍCÍ: HVĚZDY NAŠEHO MLÁDÍ: PREDÁTOR - CO DĚLAJÍ HERCI Z CHLAPÁCKÉHO FILMU O ELITNÍM LOVCI Z VESMÍRU?

Michael Biehn/Kyle Reese

Michael Biehn, který odstartoval svou kariéru nepojmenovanou rolí v Pomádě (1978), je jedním z Cameronových oblíbených herců. Zahrál si ve čtyřech jeho filmech. Kromě Terminátora, také ve Vetřelcích (1986), Propasti (1989) a druhém Terminátorovi. Jeho scény sice byly z kinoverze vystriženy, ale objevily se ve speciální edici a režisérském sestřihu. Biehn měl být hlavní postavou ve Vetřelci 3, ale nakonec scenáristé rozhodli, že jeho postava zemře v úvodu filmu. Další výraznou roli získal Biehn ve filmu Tombstone (1993), jistě si ho pamatují i fanoušci akční pecky Skála (1996). Na přelomu tisíciletí byl k vidění v několika filmech (Umění boje, Zloději času) nebo seriálech (Sedm statečných, Společnost Adventure). Cameron také zvažoval, že herce obsadí do Avatara, ale nakonec z toho sešlo, protože se se obával toho, že když se herec objeví po boku Sigourney Weaver, mohlo by to příliš evokovat Vetřelce. V roce 2007 si zahrál v Grindhouse: Planeta Teror a byl to právě režisér Robert Rodriguez, který motivoval Michaela, aby natočil vlastní film. V roce 2011 tak vznikl thriller The Victim, který si Biehn napsal, produkoval, zrežíroval a zahrál si v něm. Nebyla to žádná extra pecka, ale dalo se na to koukat. Herec také čas od času propůjčuje hlas postavám ve videohrách, takže ho bylo možné slyšet v Command & Conquer: Tiberian Sun nebo si zopakoval svou postavu z Vetřelců v Aliens: Colonial Marines. Biehn byl dvakrát ženatý, z prvního manželství s herečkou Carlene Olson má dvojčata Devona a Taylora. Z druhého manželství s Ginou Nash má také dva syny. Aktuálně chodí s herečkou Jennifer Blanc, která koprodukovala a hrála v jeho filmu The Victim.

Linda Hamilton/Sarah Connor

Přestože role Sarah Connor v Terminátorovi a především v jeho pokračování (ve kterém ji dublovalo její dvojče Leslie Hamilton Gearren) se stala její životní, má na kontě i jiné (byť ne tak výrazné) úspěchy. Kromě jiného se objevila v thrilleru Cesta Černého měsíce (1986) nebo v seriálu To je vražda, napsala. Velké pozornosti se jí dostalo za seriál Beauty and the Beast (1987). Za svůj výkon byla nominována za Zlatý glób a Emmy. Další nominaci na Zlatý glóbus jí přinesla role v televizním filmu Modlitba za matku (1995). V roce 1997 natočila dva filmy. První z nich Temné spiknutí si nevedlo příliš dobře, ale uspěl blockbuster Rozpoutané peklo. Následně se objevovala především v televizních projektech (Barva odvahy, Tichá noc). V roce 2005 se pak znovu setkala s kolegou z Beauty and the Beast Ronem Perlmanem ve filmu Missing in America. Její hlas pak zazněl v Terminator Salvation (2009). Následující rok ztvárnila matku titulního hrdiny v seriálu Chuck, v minulém roce byla k vidění v Dívka odjinud a určitě si ji vybavují také fanoušci sci-fi Defiance. V letech 1982 - 1989 byla vdaná za herce Bruce Abbotta, ale ten ji opustil a to v době, kdy čekala jeho dítě, syna Daltona. V roce 1991 začala chodit s Jamesem Cameronem, o dva roky později se jim narodila dcera Josephine, v roce 1997 se vzali, ale vztah vydržel jen dva roky. Herečka odešla s pěkným vyrovnáním ve výši 50 milionů dolarů. Linda se považuje za demokratku, ale volila Arnolda, přestože je republikán. Jen pro zajímavost, v roce 1990 byla zvolena jednou z padesáti nejkrásnějších osob světa časopisem People.

Věříte tomu, že může vzniknout film s nálepkou Terminátor, který by stál za to nebo to je to marný boj?

3 komentářů:

  1. Máte trošku zmatek v 3. větě od konce. Demokraté jsou liberálové, alespoň vzhledem k republikánům a právě Arnold je republikán.

    OdpovědětVymazat
  2. Ani liberálové nejsou správný termín, když vezmete v potaz třeba strany ve Velké Británii, tam jsou konzervativci (stejně jako republikáni pravice), liberálové (střed) a labouristé (levice, podobně, jako američtí demokraté). A Arnold je republikán.

    OdpovědětVymazat
  3. Ak nahodou existuje filmovy fanusik ktory este nepozna karieru arnolda, jeho mega zivotopisna kniha popisuje cely jeho zivot a splnenie americkeho sna. No myslim,ze ikonu filmu 80 a 90 rokov netreba velmi predstavovat, pozname ho lepsie ako domacich politikov :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.