úterý 30. září 2014

Tygr a drak 2: Budeme svědky revoluce v distribuci? Netflix nabídne film ve stejné době jako kina

Pravidla hry zatím byla jasná, film má premiéru v kinech, pak se pár měsíců počká, než se objeví na DVD/BR a v digitální distribuci, tak aby byl časový odstup dost dlouhý a diváci si neřekli: "Do kina nejdu, za chvíli to stejně bude ke stažení." Netflix to ale možná změní.
 

Je na místě si přiznat, že filmová studia jsou, pokud jde o distribuci, hodně "oldschool" a málokdy hodlají přistoupit na skokové změny. Často podceňují sílu digitální distribuce (alespoň v našich končinách) a tak "internetové půjčovny" nabízejí omezené množství titulů, případně ne zrovna lákavé podmínky zápůjček.

V USA je ale situace trochu jiná, společnosti jako Netflix, jsou tam velkými hráči ve filmovém byznysu. Právě Netflix nejen zajišťuje streamovací služby, ale také pod svou hlavičkou vydává několik zajímavých a úspěšných seriálů. A tím nekončí, má další eso v rukávu.

Bylo totiž oznámeno, že pokračování oscarového hitu Tygr a drak nebude mít premiéru pouze v kinech IMAX, ale ve stejný den bude ke zhlédnutí právě i skrze služby Netflixu (který se na tomto dohodl se společností The Weinstein Company, která za filmem stojí). Zájemci tak nebudou muset 28. srpna 2015 kmitat ke kase kin, ale bude jim stačit zapnout telku nebo počítač a sledovat film v teple domova.

A rozhodně nepůjde o výjimku, v blízké budoucnosti budou přibývat další filmy. A jakkoliv nabubřele to může znít, opravdu jde o revoluční krok. Pokud se nějaký film objevil v digitální distribuci v době premiéry, tak jen ty, které mířily rovnou na DVD/BR. Tentokrát jde ale o titul, který je určen pro kina. Nejedná se se sice nejočekávanějších projekt příštího roku, ale současně nejde ani o malý titul, o kterém skoro nikdo neslyšel.

Je otázkou, jak na situaci zareagují filmová studia. Zda budou zkostnatěle trvat na tom, že filmy nejdříve poputují do kin a až za pár týdnů budou k dispozici skrze streamovací služby a nebo zda se připojí k této revoluci a čím dál více titulů se simultánně objeví na stříbrném plátně a na monitorech počítačů.

Věříte, že jde o správný krok nebo máte dojem, že by si tak filmová studia finančně ublížila, protože by mohly výrazně klesnout tržby z kin, které by zisky z digitální distribuce nemusely vynahradit?



6 komentářů:

  1. No myslím, že jediné čeho se dočkáme, je webrip v době uvedení do kin :)...

    OdpovědětVymazat
  2. Nechapu jejich rozhodnuti.. Asi meli dobry duvod, kdyz se pousti na takovy tenky led. Ale myslim si, ze si tim akorat pod sebou podrezou vetev a jen tim podpori pirateni filmu, a pokles trzeb z kin.

    OdpovědětVymazat
  3. Pokud nevymřou lidi jako já co dávají přednost stříbrnému plátnu před LCD obrazovkou tak v tom nevidim problém. Někdo radši prostě kouká doma a někdo v kině. Takže jen doufám že kina nevyhynou podobně jako videopůjčovny.

    OdpovědětVymazat
  4. ano, takže screen capture a jedem, už se těším ;)

    OdpovědětVymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, tak tohle upřímně moc nechápu. Do kina už (kvůli ceně) chodím jen tehdy, když se na nějaký film opravdu těším a zároveň nechci čekat na bdrip... Takhle se mrknu na netu a na kino rozhodně kašlu.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.