středa 9. července 2014

TOP 5: Zapomenuté ale zábavné seriály

Zábavnost je samozřejmě důležitá, ale ne vždy vám zaručí úspěch a věčnou slávu. O tom ví své pětice seriálů, které jsme vybrali. Považujeme je za povedené a nejsme sami, ale ani to nepomohlo, aby tyhle projekty neskončily v propadlišti dějin.

5. Mortal Kombat: Konquest/Na život a na smrt (1998 - 1999)

Z objektivního úhlu pohledu má tenhle prequel k filmům Mortal Kombat několik chyb (například lacině působící kulisy) Ale my jako fanoušci herní předlohy a prvního filmu jsme si prostě seriálovou verzi legendárních videoher zamilovali. Objevily se zde veleznámé postavy, současně bylo představeno několik nových, hudba byla strhující a především bojové scény stále patří k těm nejlepším, které jsme měli šanci na televizních obrazovkách vidět. Seriál se ale dočkal, i když byl vcelku populární, jen jedné řady kvůli vysokým nákladům na produkci (což je s ohledem na naši výtku mířící k levně vypadajícím vizuálům docela překvapivé). A zřejmě to bylo nečekané, protože cliffhanger v závěrečné epizodě napovídal, že druhá sezóna je něco, s čím se počítá. Mimochodem, hlavní ženskou roli si v Mortal Kombat: Konquest zahrála Kristanna Loken, která byla nedávno naší Kráskou týdne a v jednom dílu se objevila Eva Mendes.



4. Martial Law - Stav ohrožení (1998 - 2000)

Macatý herec Sammo Hung patří k největším (nemyšleno objemově) asijských akčním hvězdám a objevil se v desítkách filmů a pro hromadu dalších připravoval choreografii bojových scén. V roce 1998 dostal šanci prorazit i na západě, když získal hlavní roli v seriálu CBS Martial Law - Stav ohrožení. A podařilo se mu to. Z projektu se stal slušný hit a to i bez ohledu na fakt, že Sammo v dané době nebyl zrovna kovaný v angličtině a v mnoha scénách tak skoro nemluvil. Bohužel, po povedené první řadě se výrazně změnilo obsazení a vlastně styl celého seriálu a projekt byl tak nakonec zrušen. Přispěl k tomu i Hung, který si stěžoval, že z něj udělali jen obyčejnou mlátičku a nic jiného a už se mu nechtělo příliš pokračovat.



3. Ren a Stimpy (1991 - 1995)

Ren a Stimpy jsou skvělým satirickým animáčem s docela drsným humorem, který se, i když si vybudoval kultovní status u některých diváků, trošku krčí (a neprávem) ve stínu konkurenčních projektů. Příběh buclatého kocoura a neurotické čivavy je plný povedených gagů, politicky nekorektních rýpanců a obecně nekompromisního (řekněme to rovnou úchylného) humoru. Ale ráznost seriálu vůbec nebyla ke škodě věci. Naopak, bylo to nesporné pozitivum, díky kterému se Ren a Stimpy objevili v různých žebříčcích nejlepších animovaných seriálů. Ale i přesto se o něm už dnes moc nemluví. Škoda.



2. Milénium (1996 - 1999)

Milénium je dalším projektem duchovního otce Akt X Chrise Cartera. Ostatně dočkali jsme se také jedné takzvané crossover epizody (sedmá řada, čtvrtý díl) a na hudbě k seriálu se podílel Mark Snow, který pracoval také na Aktech X. Příběh bývalého agenta FBI a nyní konzultanta Franka Blacka (Lance Henriksen) byl temný, zajímavě propletený a docela depresivní. A zpočátku to diváky oslovilo, ale postupem času sledovanost výrazně klesla a Milénium bylo po třech řadách zrušeno. Zatímco Akta X znají snad všichni, tak Milénium se takové proslulosti nedočkalo, i když by si ji zasloužilo.



1. Tajemný příběh z Ameriky (1995 - 1996)

Opět jeden seriál, který se povedl, ale vznikla jen jedna řada. Bez ohledu na pozitivní přijetí ze strany kritiků a spoustu nominací na různé ceny se Tajemný příběh z Ameriky potýkal s nižší sledovaností. Možná proto, že příběh boje dobra proti zlu v hávu drsné thrillerové podívané, byl pro publikum až moc temný. Nás si naopak získal. Ďábelský šerif Lucas Buck (Gary Cole), který manipuluje s kým je mu libo a neštítí se doslova ničeho, to byl prostě záporák jedna radost. Mrazivá atmosféra, mysteriózní nádech a zajímavé herecké výkony, to je něco, čemu neodoláme. A i když většina diváků na seriál zapomněla, tak my si ho stále pamatujeme.



Na který seriál, o kterém už se příliš nemluví, vzpomínáte nejraději vy?

4 komentářů:

  1. Sammo a Jackie vs Hollywood, dvaja bratia, dve ikony východu sa nikdy nemôžu prirovnávať k západným kolegom, ale prečo by to aj robili, majú publikum o ktorom možno sníva každý druhý herec z ameriky ... svoje postavenie si vybudovali cez pot, krv a slzy v činskej škole a ich americké filmy sú pre nich dovolenkou na ktorej si zarobia pár milionikov, ale myslím že teraz to už robia asi len z lásky k umeniu ktoré ich preslávilo.

    Millenium je seriál pre malý okruh divákov, no určite si svoje miesto pri aktoch X zaslúži, ešte som ho síce nevidel, ale motívom by mohol pripomínať profiler, prípad pre samanthu, ktorý mi prišiel veľmi zaujimavý a nie pre každého.

    OdpovědětVymazat
  2. Určitě Království Larse von Triera. I když tam za zrušení 3. série nemohla sledovanost, ale smrt hlavního představitele Ernsta-Hugo Järegårda.

    OdpovědětVymazat
  3. Ano, ano, ano, vím že takové žebříčky jsou subjektivní a nedá se zavděčit všem... ale opomenout Freaks and Geeks se mi zdá opravdu smutné. A to i z čistě objektivního hlediska, protože je (alespoň v USA) opravdu málo kultovnějších seriálů a amíci si už dlouho sypou popel na hlavu, že mu při uvedení nevěnovali dostatek pozornosti a vznikla tak jenom jedna řada...

    OdpovědětVymazat
  4. Ren a Stimpy: Nebylo tam náhodou něco o tom, že si jeden hrdina prdnul a pak měl z toho prdu kámoše "Smrádka"? :D

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.