čtvrtek 1. května 2014

TOP 5: Bob Hoskins a jeho nejlepší role

Tento týden nás neopustila jen Iveta Bartošová, ale také britský herec Bob Hoskins, který sice v posledních letech příliš nehrál a v roce 2012 odešel do důchodu, v osmdesátých a částečně i v devadesátých letech ale patřil k výrazným tvářím. Vytvořil několik nezapomenutelných hlavních rolí a desítky těch menších, ve kterých se nikdy neztratil. Tady je pět jeho nejlepších kousků, které byste určitě měli vidět /jako že mladší ročníky dost z nich nejspíš neviděly/.



1. Falešná hra s králíkem Rogerem

Nejslavnější film s Hoskinsem, ve kterém si zahrál soukromého detektiva v Zemeckisově variaci na filmy noire. Hoskins vytvořil společně s kresleným králíkem dvojici, která v osmdesátých letech patřila k největším hitům. Bob tu projevil nejen svůj velký herecký talent, když musel hrát po boku reálně neexistující postavy, která byla následně dokreslovaná /zapomeňte na dnešní technologie a herce oblepená značkami, míčky apod/, ale odhalil i svůj komediální talent.

2. Dlouhý velký Pátek

První ze tří velkých britských thrillerů zasazených do podsvětí, ve kterých Bob Hoskins zazářil. A role, díky které prorazil. Skvělá syrová britská gangsterka o šéfovi podsvětí, který se během jediného dne ocitne v roli štvaného zvířete bojujícího o přežití. Tenhle film Hoskinsovi zkrátka sedl a přesně definoval buldoční typ role, který mu i do budoucna měl sednout nejvíc.  Když se malý chlupatý Hoskins nasere, zakousne a zatne zuby, měli byste mu jít z cesty.

3. Mona Lisa

Dnes už trošku zapomenuté, ale stále strhují drama o šoférovi luxusní prostitutky. Film, který udělal z Hoskinse hvězdu a vynesl mu nominaci na Oscara a Zlatý Glóbus. Drsné, špinavé a hypnotické drama /na dnešní poměry pomalu vyprávěné/ Neila Jordana. Mona Lisa je postavená na vztahu dvou výrazných postav, na zachycení špíny nočních ulic a atmosféře podsvětí, kde pro city není místo - a pokud jim šanci dáte, nemusí se to vyplatit. Role, která definitivně potvrdila, že je Pan Herec.

4. Feliciina cesta

Hoskins hrál často muže, ve kterých se praly dvě polohy - malý, umanutý drsňák, který je buď přesně takový ranař, jako vypadá a nebo skrývá pod tvrdou slupkou ohromné srdce. Feliciina cesta tyhle dvě jeho polohy využila naprosto brilantně a otočila je. Hoskins si zahrál hodně divnou postavu, která vypadá jako dobrosrdečná jen na první pohled. Jeho Joe sice na první pohled rád pomůže dívce, která hledá otce svého dítěte, ve skutečnosti je ale všechno jinak a od tohoto pána byste pomoc nechtěli. Hoskins se rozvzpomenul na své nejlepší roky a jde pod vedením Atoma Egoyana ve svém výkonu daleko za hranice své už tak vysoké rutiny.

5. Super Mario Bros.

Původně tu měla být Modlitba za umírající, ve které po boku Mickeyho Rourka vystřihl znovu skvěle postavu pohybující se podsvětím. Dlouhý velký Pátek, Mona Lisa a Modlitba za umírající jsou zkrátka tři skvělé thrillery z osmdesátých let, které byste měli vidět. Jenže pak je tu ještě rozporně vnímaný film podle jedné z nejslavnějších her světa, s jedním z nejslavnějších herních hrdinů všech dob a s Hoskinsem v hlavní roli. On sám o celé zkušenosti s tímto filmem jednou jasně řekl: ,,The worst thing I ever did? Super Mario Brothers. It was a fuckin’ nightmare. The whole experience was a nightmare." Můžeme si o Super Mario Bros. říkat a myslet  co chceme, faktem je, že v hrané verzi prostě Hoskins a Super Mario jednou jsou. Všechno okolo je sice odpad, ale Hoskins je v téhle roli skvělý.

S Hoskinsem odešel další z velkých a nezapomenutelných britských herců, kteří se k herectví dostali z ulice - a ulici si s sebou vždy nesli ve svých postavách. Měl nejchlupatější záda pod sluncem a talent, kterým obohatil několik desítek filmů, především měl ale i přes drsňácký výraz velké srdce. Když se John Leguizamo, který s ním hrál v Super Mario Bros. dověděl o jeho smrti, jeho tweet byl stručný:  Bobe, odpočívej v pokoji. Nikdy jsem nepracoval s ušlechtilejším, jemnějším a talentovanějším hercem.

Filmy, které se nevlezly: Hook, Den co den, Nepřítel před branami, Mořské panny

V jaké roli si Hoskinse pamatuje vy? Jaký film  s ním byste doporučili?

5 komentářů:

  1. Upřímně mě dost štve, že s labilní a opilou Bartošovou zapatlají veškeré internetové stránky (i ty, které se tváří seriózně), a herce, který něco uměl, zmíní jen okrajově nebo vůbec. Ano, chápu (ty smutné) důvody, proč tomu tak je, ale stejně mě to štve.

    OdpovědětVymazat
  2. Mohli byste do obrázků nastavovat rovnou odkaz na článek? To mě vždycky moc nebaví, když si otevřu pět stránek v novým okně a koukaj na mě místo článků jen obrázky. Díky předem! :)

    OdpovědětVymazat
  3. Jaj tak to je škoda, další velká hvězda hereckého nebe :-( Zkouším zavzpomínat na filmy s ním....

    OdpovědětVymazat
  4. Pamatuji jak sme s brachou cumeli, jak sme byli,myslim ze to bylo nekdy v 95tem. Cumeli na Vhs,jedli pri tom jahody rozmackane v cukru a cubrneli na Kralika Rogera,zrali sme ten film,tak hezky udelany,proste hezke casy. A sem rad,ze sem zazil i cas ojetych VHSek ;-) I dneska se na film rad podivam.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.