středa 28. května 2014

Svatby v Benátkách a Vinaři: Prima vsadila na seriály, vyplatí se jí to nebo je to marný tah?

Pokud sledujete české mediální weby, snadno jste si tento týden všimli, že Prima oznámila několik svých nových seriálů, o kterých se v branži už nějakou dobu šušká.

Prvním z nich jsou Svatby v Benátkách, což bude seriál o majitelce svatebního salónu (Petra Hřebíčková) v Benátkách nad Jizerou. Seriál by měl být vztahový s prvky humoru. Režie se chopil Ján Sebechlebský (Ordinace v růžové zahradě), scénář napsaly Lucie Konečná (Ordinace v růžové zahradě) a Magdaléna  Turnovská (mimo jiné opět Ordinace v růžové zahradě). Kdy ho Prima plánuje nasadit zatím není jasné, mělo by to být údajně na podzim 2014.


Druhým plánovaným seriálem jsou v těchto dnech hodně zmiňované Všechny moje lásky s Dagmar Havlovou, které byly napsány na tělo. V dalších rolích se mají objevit Miluše Šplechtová, Miloslav Mejzlík, Roman Vojtek a Monika Zoubková. Seriál je ale teprve na začátku výroby, kdy ho Prima nasadí není známo, ale nebude to nejspíš dřív než na jaře 2015.

Posledním seriálem, o kterém se zatím moc nepíše jsou šestnáctidílní Vinaři. Na komediální seriál, který se bude zřejmě duchem blížit Bobulím a měl by se s humorem dívat jak na lidi z vesnice, tak na lidi z města, přispěl Jihomoravský kraj dvěma miliony koruny. Za Vinaři stojí producent Tomáš Vican (Bobule), scenárista Petr Kolečko (Okresní přebor, Čtvrtá hvězda, Marta a Věra). Vinaři se zřejmě na 100% objeví na podzim 2014 a to konkrétně v neděli ve 20:15. Tím, že seriál má partnera v Jihomoravském kraji a jsou na něj napojeny další akce související s vinařskou sezonou je velmi pravděpodobně jeho vysílací čas už pevně daný a nepůjde jen tak změnit, protože by se to nelíbilo obchodním partnerům seriálu.

Zachrání seriály Primu?

Otázkou v tuto chvíli je, zda Prima dělá dobře, že se masivně vrhla na výrobu seriálů. Zatímco ve Spojených státech je takové množství běžné a součástí tohoto procesu je i fakt, že část seriálů prostě neuspěje, v Česku je situace jiná. Pokud televize investují do seriálu, očekávají jednoznačně jen úspěch. Může ale Prima vůbec se seriály uspět? Nova je v tuto chvíli velmi silná, posílila i Česká televize a Prima má dlouhodobě velké problémy ,,prodat" divákům své výrobky. Marketingově je velmi slabá a nízká sledovanost za poslední rok jí nevytváří ideální výchozí podmínky, protože i kdyby Prima rotovala naprosto boží upoutávky 24 hodin denně, stejně je neuvidí víc než cca 13% diváků.

Vinaři budou podle všeho skvěle obsazeni (určitě Postránecký, možná Polívka, Roden?), tým za nimi je kvalitní, ale půjdou proti zavedenému doktorskému seriálu Doktoři z Počátků a české tvorbě na ČT. Tuhý koláč a Prima bude mít problém si z něho ukousnout větší sousto. Na druhou stranu jí asi nic jiného nezbývá - kdo nic nezkusí, nic nepokazí a uvidíme aspoň, jak silná je Nova a její produkty.

Pokud by Prima plánovala na podzim i Svatby v Benátkách, dostane se s nimi do ještě horší situace. V pondělí a ve středu má své Cesty domů. V úterý a ve čtvrtek běží neporazitelná Ordinace v růžové zahradě (něco proti ní běžet musí, ale nasadit proti ní nový seriál asi nemá moc logiku), pátky má ,,ošéfované" Česká televize. Na soboty Prima plánuje spíš zábavné pořady. Kdy tedy  Svatby v Benátkách nasadí je záhada, jisté je, že to bude s velkou pravděpodobností sebevražedná mise. I v tomto případě ale platí, že Primě nic jiného než střílet nezbývá. A musí jen doufat, že nějaká střela si najde cestu skrz k divákům. 

Myslíte, že se jí to podaří?

9 komentářů:

  1. Svatby v Benátkách mají jít už od léta (možná už od července) a určitě to půjde v úterky a čtvrtky, kdy jindy. Pokud chtějí mít nějakou šanci na úspěch, tak na tyto dny musí mít nějaký nekonečný seriál. Je to to jediné co ještě nezkusili.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zkusili a Prima byla právě první, kdo nasadil první českou telenovelu na úterý a čtvrtky. Rok s tím všechny válcovali, rok na to přišla Nova s Ordinací a to je Rodinný pouta taky ještě válcovaly, ale pak se to přetočilo.

      Vymazat
  2. A ty informace o vinařích jsou všechny potvrzené? Bude to tedy podobné seriálům typu okresní přebor i co se týče stopáže?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kde čteš o tom, že to má být podobný typ jako Okresní přebor? Podle Petra Kolečka? Jestli jo, tak ten se podílel i na Obchoďáku nebo Nevinných lžích a dalších seriálech.

      Vymazat
  3. I špatní herci mají hold své hypotéky...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A i lidé se špatnou češtinou mají potřebu se písemně vyjadřovat ;-) Kritizovat je tak snadné :-)

      Vymazat
    2. A uvědomuješ si, žes mu právě zkritizoval češtinu? Takže kritizujete oba :-)

      Vymazat
  4. No Prima s těmi Vinaři jede docela ve velkém, myslím, že ten seriál má šanci uspět.. i když poběží v neděli proti Počátkům a domácí tvorbě na ČT.
    Havlova poběží až na jaře, tam zatím nic.. a Svatby by musely vážně nabrat spousty diváků o prázdninách (kdy má Ordinace pauzu), a pak se modlit, aby jí v sezóně v úterky a čtvrtky zůstali věrní ..

    OdpovědětVymazat
  5. Tak zas tak tragicky bych to neviděl. Prima je pořád druhá nejsledovanější televize u nás, denně má nad ČT1 náskok tak 4%, takže má pořád druhou nejlepší pozici u nás. To že ji celkově klesly čísla znamená to, že hrozně posilujou menší televize.

    Nicméně ty seriály jsou o ničem, pořád to samé dokola. Romantika, vztahy, omg. To jsou u nás všichni tak tupý, že neudělaj jinej žánr, kterej by byl v něčem první a hned zaujal většinu? Chápu, že je to omezený financema, ale on kolikrát stačí spíš dobrej scénář a námět. Nějaké mystery, řešení něčeho, co na celé měsíce přiková lidi k bedně, dokud to nevyřešej atd. Nebo převzít zahraniční koncept a udělat českou verzi něčeho zajímavýho. Originalitu to chce, tohle jsou furt vztahy, nic jinýho a už je jedno jestli se to koná mezi doktorama, v obchoďáku, v módní firmě, nebo svatebním salónu. To fungovalo u Rodinných pout, který byly první.

    No ty Vinaři by mohli zabodovat. Humorných seriálů zase moc není, ale jestli to bude zas zaobalený v romantice, tak ať si Prima políbí. A porazit ty Doktory klidně můžou. Nova taky hledala dva roky recept na Rodinný pouta a nakonec do toho šla s podobným seriálem a po roce vysílání už Primu přeskočila a teď z toho maj nejsledovanější seriál posledních let.

    Beztak by se ale měli na Primě soustředit na show, to jim jde nejlíp. Pěvecký jsou out, ale s Talentem můžou jet dál a pak ať oprášej a udělají kvalitního Trosečníka a nebo třeba evropskej Amazing Race, Faktor strachu, Ninja faktor atd. Jinak se už na tu televizi fakt nebude dál dát dívat.

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.