pátek 2. května 2014

Hvězdy našeho mládí: Co dělají a jak vypadají herci ze seriálu Hvězdná brána?

Od tohoto týdne vám budeme (nepravidelně) přinášet články do rubriky "Hvězdy našeho mládí". V té se zaměříme na seriály, které jsme jako caparti sledovali, respektive na herce, kteří se v nich objevovali. Budeme se věnovat tomu, co vlastně teď dělají a také nabídneme fotografie, které nám budou demonstrovat, jak se na nich podepsal zub času. Odstartujeme kultovním sci-fi seriálem Hvězdná brána.


Seriál Hvězdná brána se objevil v roce 1997, tedy tři roky po premiéře filmové podoby v režii Rolanda Emmericha. Vzniklo celých 214 dílů rozdělených do deseti řad s tím, že se fanoušci dočkali také několika rozšiřujících filmů. Hvězdná brána je nejdelším severoamerický sci-fi seriálem, který se chlubí množstvím různých cen a osmi nominacemi na cenu Emmy, žádnou ale neproměnil. První díl byl odvysílán 27. července 1997 a poslední 13. března 2007.

Představitelé:

Richard Dean Anderson (Jack O´Neill)

Richard, jehož nejvýraznějšími počiny jsou seriál MacGyver a právě Hvězdná brána, se poté, co padla poslední klapka druhého zmíněné projektu, dál objevoval v titulech, které se odehrávaly ve stejném universu (spin-offy Atlantis a Universe) a také se mihnul v sitkomech jako Vychovávat Hope nebo Mrcha od vedle, z role Jacka O´Neilla se ale nevymanil, nepodařilo se mu (nebo nechtěl) natočit projekt, který by překročil stín Hvězdné brány. Aktuálně se herectví věnuje jen okrajově.

Amanda Tapping (Samantha Carter)

Je sice pravdou, že Hvězdná brána je v životopise Samanty nejvýraznější položkou, ale i poté, co projekt skončil, si vede relativně dobře. Samozřejmě se, stejně jako Richard, objevila ve spin-offech a v Atlantidě dokonce ztvárnila jednu z hlavních rolí, ale následně se rozhodla, že se zaměří na jiný sci-fi seriál a to Svatyně, který běžel do roku 2011. Poté herečka získala roli v osmé řadě Lovců duchů, kde ztvárnila anděla jménem Naomi. V tomto roce ji pak uvidíme ve filmech Kid Cannabis a Hell in a Handbag.

Michael Shanks (Daniel Jackson)

I pro Michaela byla Hvězdná brána největším úspěchem, ale i tak se rozhodl ze seriálu po páté řadě odejít, kvůli tomu, že se mu nelíbilo, jakým směrem se jeho postava ubírá. Nakonec se ale rozmyslel, vrátil se a v seriálu působil až do konce. I on se samozřejmě objevil v spin-offu Universe a následně jsme ho mohli zahlédnout například v seriálu 24 hodin nebo Smallville. Zahrál si i po boku Amandy ve Svatyni. Aktuálně hraje v projektu Saving Hope.

Christopher Judge (Teal´c)
Bývalý hráč fotbalu Christopher byl natolik zaujat seriálem Hvězdná brána, že oznámil svému agentovi, že mu v něm buďto zařídí roli nebo už nebude jeho klientem. A agent se zřejmě snažil, respektive určitě. Poté, co natáčení skončilo, Judge si prošel "povinným" kolečkem a objevil se ve spin-offu Atlantida, následně si zahrál například v NCIS: Los Angeles, Mentalistovi a nedávno jsme ho mohli vidět v Temný rytíř povstal, kde ztvárnil malou roli jednoho z Baneových nohsledů. Judge se dál věnuje i psaní, jen pro zajímavost, napsal i pár epizod Hvězdné brány.

Don S. Davis (generál Hammond)

Don S. Davis má na kontě množství projektů, například legendární seriál Městečko Twin Peaks, ale i pro něj byla Hvězdná brána zřejmě největším zlomem v kariéře. A to i přes fakt, že se objevil v seriálech jako Krajní meze nebo Akta X. Po Hvězdné bráně si zahrál například v Lovcích duchů, dál se také věnoval malování. Bohužel v roce 2008 ve věku 65 let zemřel. Mimochodem, Don skutečně působil v armádě jako kapitán.

Corin Nemec (Jonas Quinn)
Corin může poděkovat Michaelu Shanksovi, který dělal cavyky a v šesté řadě Hvězdné brány musel být nahrazen. Právě tehdy přišel na řadu Corin Nemec, který měl za sebou už několik spíše epizodních rolí, ale také se chvíli věnoval hip-hopu. Postava Jonase Quinna vydržela v seriálu od roku 2004 do roku 2006. Poté jsme Corina mohli vidět například v Lovcích duchů nebo NCIS: Los Angeles. V lednu minulého roku měl herec během natáčení filmu Poseidon Rex nehodu a loď mu rozdrtila nohu, život mu zachránilo několik krevních transfuzí. V blízké budoucnosti by se měl Nemec vrátit na obrazovky například v seriálu Star Trek: Renegades.

Claudia Black (Vala Mal Doran)
Australská herečka má za sebou opravdu rozmanitou kariéru, ztvárnila například hermafrodita v seriálu Good Guys Bad Guys, zabodovala díky Farscape, objevila se v kultovní sci-fi Černočerná tma nebo v pokračování Interview s upírem Královna prokletých. Hvězdná brána tak není jejím jediným výrazným úspěchem, ale určitě je jedním z největších. V roce 2007 získala jednu z hlavních rolí v seriálu Life, ale otěhotněla, takže byla nahrazena jinou herečkou. Claudia se v posledních letech intenzivně věnuje dabování videoherních postav (Gears of Wars 3, série Mass Effect, Dragon Age a hromada dalších). Claudia také působí jako profesionální zpěvačka jazzu a klasické hudby.

Ben Browder (Cameron Mitchell)
Ben a Claudia se poprvé nesetkali během natáčení Hvězdné brány, kde Ben nahradil Richarda Deana Andersona v pozici velícího důstojníka, ale oba ztvárnili hlavní role ve skvěle hodnoceném seriálu Farscape. Oba mimochodem za své výkony dostali ocenění Saturn Award. Po konci Hvězdné brány získal Ben epizodní role například v Pánovi času, Chuckovi nebo v komiksové pecce Arrow.

Beau Bridges (Hank Landry)
O tom, že je Beau velice zkušený a úspěšný herec nelze pochybovat. Má na kontě tři ceny Emmy, dva Zlaté Glóby a dokonce jednu Grammy (za namluvení The Inconvenient Truth, společně s Cynthii Nixon a Blairem Underwoodem). V roce 2007 také získal hvězdu na Hollywoodském chodníku slávy. Po dotočení Hvězdné brány zájem o Beua rozhodně neklesnul, zahrál si v seriálech Jmenuji se Earl, Láska bolí, The Millers nebo Masters of Sex a nezapomněl ani na filmy (Děti moje).

Teryl Rothery (Dr. Janet Frasier)
Jako kanadská rodačka, i Teryl se objevila v hromadě seriálu, které se v její domovině natáčely (Krajní meze, Akta X atd.), ale stejně jako většina kolegů zmíněných výše, i ona se zapsala do povědomí diváků nejvíce rolí ve Hvězdné bráně. Po ní na seriály nezanevřela (Lovci duchů, Arrow), ale také si zahrála například v krátkém filmu Coffee Diva, za který byla nominována na Leo Award (nominací má na kontě několik, například i za Hvězdnou bránu).

Jak vzpomínáte na Hvězdnou bránu? Je to vaše srdeční záležitost?

16 komentářů:

  1. Je to tak dlouho, kdy jsem u toho sedel hodiny prikovanej a nic mi nesmelo uniknout. Ted uz me serial nebavi, ale vzpominam na nej jako na jeden nej z meho detstvi. Moc pekny clanek, rad si vzdy pri tomhle tematu zavzpominam na na stary casy :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. "Staré časy" je moc drsné označení, jsme všichni přece ještě stále mladí junáci :D :D.

      Vymazat
  2. Hollywoodský slovník slávy? :D neměl to bejt chodník? jiank hvezdná bráne je muj nejoblibenejsi serial, mam vsechny dili a uz sem ji celou videl min 5x.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To máš asi pravdu. Ale pro úplnost: jiank mělo být asi jinak, hvezdná bráne mělo být asi hvězdná brána a vsechny dili mělo být asi všechny díly a o háčcích a čárkách nemluvě ;-)

      Vymazat
    2. Ano, ano, chodník, jsem už starší člověk, nemám tak dobrý zrak :D.

      Vymazat
  3. Děkuji moc za článek. Toto vždy potěší.
    Svět Stargate je moje srdeční záležitost do dnes. Pamatuji si, jak jsme s bráchou utíkali ze školy k tv, abychom nepromeškali žádný díl. Díky mé nejoblíbenější postavě Danielovi Jacksonovi (a Indianovi Jonesovi :)) jsem dlouhou dobu chtěla být archeoložka.
    Viděla jsem všechny díly SG1, SGA i SGU. SGA je velmi povedený spin-off a musím říct, že jeden čas jsem ho měla radši než SG1, ale teď se opět vracím ke staré dobré SG1. SGU mě vůbec nezaujalo, ale podívala jsem se až do konce. Těším se až začne léto, DVD se SG1 už mám přichystány. Maraton může opět začít. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To já se zase přiznám, že mě SGU zaujalo velmi, je to úplně jiné, než jsem čekal a to se mi líbilo :)).

      Vymazat
    2. SGU mělo alespoň nějaký příběh a ne že jedna episoda jeden příběh

      p.s. mám dokonce podpis Alaina Huffman když byla v Praze

      Vymazat
    3. Gratuluji, to je milé děvče :))

      Vymazat
  4. Star Gate je pro mě velká srdcovka ačkoliv jsem v příběhu zaseklej na pomezi SGA Season 3 a SG-1 Season 10. Nový herci mi nepřirostli tolik k srdci (Asi krom Jasona Mamoi, kterej je zosobněním slova "badass")

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, pro mě je tento seriál srdcovka, jen je mi líto že po dvou radách SGU byl zrušen, i když se povídá že by mohl někdo odkoupit práva a natočit další řady, ale kdo ví. Tento seriál a pár dalších mají u mě vždy místo na HDD vyhrazené :-)

    OdpovědětVymazat
  6. PS: No jsem zvědav co napíšete o další kultovce STAR TREK a BATTLESTAR GALACTICA. O té první je toho tak na román spíš :-D než na jeden článek :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Rád bych taky článek o Battlestar Galactica... (o té novodobé, úplný retroman nejsem) :D

    OdpovědětVymazat
  8. Po přečtení článku jsem nějak dostal chut si všechny SG asi po šesté zase celé pustit. Jinak pro mě osobně SG1 vede, ale po odchodu O'Neilla už to trochu ztratilo (Mitchell mi k srdci moc nepřirostl). Těsně v závěsu je pak SGA, která je místy i lepší. Herecké obsazení mi tu navíc neskutečně sedlo (RR neboli Rodney a Radek jsou super). SGU se mi naopak moc nelíbilo. Přišlo mi, že se většinu času skoro nic neděje a když se to začalo rozjíždět, tak byl seriál zrušen. Díky za článek, těším se na další.

    P.S. "Je sice pravdou, že Hvězdná brána je v životopise Samanty nejvýraznější položkou..." u Samanty nevím, přece jen je to uznávaná vědkyně, důstojnice, velela vlastní vesmírné lodi a na čas i Atlantis. To u Amandy by se to asi už říct dalo :)

    OdpovědětVymazat
  9. možná je to závislost, ale jak dokoukám buď SG1, SGA, nebo SGU tak se začnu klepat a musím jet odznovu... vše sleduju dokola...

    SG1 - shlédnuto 47x (opět už to točím jsem zrovna na 01x11)
    SGA - shlédnuto 25x
    SGU - shlédnuto 4x (musel jsem tomu přijít na chuť, ale je to taky povedený)

    jeden díl natočený navíc by ukojil mojí touhu... je šance??? ;-)

    OdpovědětVymazat
  10. Pro mě SG je a vždy bude naprostou srdcovkou. A i když sci-fi jako takové mi nijak k srdci moc nepřirostlo, s SG-1 jsem vyrostla a dodnes se k tomuhle seriálu ráda vracím.
    Díky SG jsem si oblíbila i herce samotné, Amandu, Ricka i Michaela a dneska ráda sleduju jejich další jiné projekty. I když Amanda moc nehraje a spíš režíruje v poslední době. Zato na Michaela se v Saving Hope kouká moc pěkně. A Rick si užívá volna a dcery. :)
    Jako fanda jsem to dotáhla na fanouškovské maximum a nikdy nebudu litovat těch 3 výplat, které jsem vyplázla za možnost tyhle tři potkat. A věřte mi, že ve skutečnosti jsou ještě úžasnější než v seriálech :)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za Váš názor.