Pages

pátek 19. června 2020

TOP 5: Ian Holm a jeho nejlepší role

Ian Holm patřil stejně jako třeba patří Sean Connery nebo Ian McKellen k elitě služebně nejstarší britské herecké generace. Největší popularitu si získal paradoxně až v pozdějším věku svojí rolí Bilbo Pytlíka v Pánu prstenů, ale i do té doby nastřádal role, na které se dodnes vzpomíná a jsou neodmyslitelně spojeny s jeho tváří.

1) Vetřelec


V roce 1979 obsadil Iana Holma do role androida Ashe Ridley Scott. Holm v roli doslova zazářil a patřil k nejvýraznějším postavám celého filmu. Ridley Scott tak zároveň předurčil Holmovi do budoucna celou řadu rolí (často negativních, zarputilých) postav, které nedávaly příliš najevo své city a měly psychopatické rysy. Naštěstí měl možnost ukázat svůj talent i jinde.

2) Ohnivé vozy


Za vedlejší roli legendárního trenéra Sama Mussabiniho ve sportovním dramatu dostal cenu BAFTA, speciální cenu v Cannes a byl nominován na Oscara. Šlo o jednu z nejúspěšnějších rolí v jeho kariéře. Ve stejném roce shodou okolností namluvil pro BBC Froda Pytlíka v rozhlasové seriálové verzi Pána prstenů.

3) Z pekla


Jedna z mnoha typických vedlejších Holmových rolí, které svým nezaměnitelným charismatem a talentem dokázal povznést do nadprůměru, přestože scénář nemusel být vždy tím nejkvalitnějším. Jako nevyzpytatelný a nakonec démonický Sir William Gull je nezapomenutelný, vidět jsme ho mohli ale v celé řadě podobných rolí - jako cestovatele v Legendě o Tarzanovi (nominován na cenu BAFTA), v roli barona Frankensteina v Brannaghově Frankensteinovi, v Gilliamově snímku Brazil, v Cronenbergově Nahém obědu nebo Scorseseho Letci.

4) Pátý element


Díky Lucu Bessonovi si zahrál po boku Bruce Willise a byla to jedna z rolí, která měla velký podíl na tom, že jeho tvář si začala pamatovat i nová generace diváků. Holm v roli Vita Corneliuse skvěle míchá smysl pro komedii i dramatično a je drsnému Brucovi coby Corbenovi Dallasovi výborným parťákem.

5) Pán prstenů


Dnes už si těžko dokážeme představit v této roli někoho jiného, než právě Iana Holma. Díky této roli se herec, který do té doby sbíral ocenění spíš ve vedlejších filmových rolích a dobře ho znali jen velcí filmoví fanoušci a návštěvníci divadel (v roce 1998 obdržel cenu Laurence Oliviera za svůj výkon v Králi Learovi a ve stejném roce byl za svůj přínos herectví povýšen do šlechtického stavu s právem používat oslovení Sir), stal všeobecně známou osobností, nejen povědomou tváří z Pátého elementu.

Sir Ian Holm odešel 19. června 2020 ve věku 88 let na následky choroby související s Parkinsonovou nemocí. Za sebou zanechal nejen celou řadu filmových rolí, ale také skvělých televizních výkonů. Zvláštní připomenutí si pak zaslouží jeho - široké veřejnosti méně známá - divadelní práce - byl dlouhodobým členem Royal  Shakespeare Company, kde se objevil v 57 divadelních inscenacích.

Čest jeho památce.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Děkujeme za Váš názor.